BIST 9.558
DOLAR 32,49
EURO 34,60
ALTIN 2.479,65
HABER /  EKONOMİ

Rusya Türkiye'den ne zaman domates alacağını açıkladı

Rusya, Türkiye’den domates ithalatının 2018’de kısmen yeniden başlayabileceğini açıkladı. Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, “Türkiye’den domates ithalatı ancak 2018’de kısmen yeniden başlayabilir. 50 bin tondan fazla olmaz” dedi.

Abone ol

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Rusya Tarım Bakanlığı'nın yılda en fazla 50 bin ton Türk domatesi alınmasına izin verebileceğini açıkladı. Dvorkoviç ilgili kararın 2018 yılının başında alınacağını belirtti.

2018'TE 50 BİN TON DOMATES ALINACAK

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç yaptığı açıklamada “Türkiye’den domates ithalatı ancak 2018’de kısmen yeniden başlayabilir. Türkiye’den domates ithalatı 50 bin tondan fazla olmaz” diye konuştu. Uçak krizi öncesinde Rusya’nın Türkiye’den domates ithalatı 346 bin 747 ton seviyesindeydi. Yani Rusya’nın şu an açıkladığı 50 bin tonun tam 7 katını ihraç ediyorduk.

UÇAK KRİZİ İLİŞKİLERE ZARAR VERMİŞTİ

2015 Kasım ayında bir Rusa uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Türkiye/Rusya ekonomik ve ticari ilişkileri zarar görmüştü. Rusya, Türkiye’den ithal edilen bazı ürünlere kısıtlama getirmişti. İki ülke geçen yıl yaz aylarında sağlanan normalleşme ile birlikte birçok ürün üzerindeki engeli kalksa da Türk domateslerinin Rus pazarlarına ithalatı hala yasaktı. Geçen hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşmeler yapılmış, ticari kısıtlamalar da ele alınmıştı.

ZEYBEKÇİ NE DEMİŞTİ 

 Bakanı Nihat Zeybekci de geçen hafta domates ile ilgili 1-2 gün içerisinde önemli gelişmeler olabileceğini belirtmiş "Teyit ettiler ama ilk domates sevkiyatı yapılana kadar bu konuda tedbirli olmayı tercih ediyoruz. Her türlü uygulamada Kasım 2015 öncesine dönmek hedefimiz. Herhangi bir miktar kısıtlaması yok. İlk domates sevkiyatı yapılana kadar günle ilgili konuşmak istemiyorum. Şu anda problem bitti diye biliyorum, bitti diye konuşuyoruz. Ama bu prosedürü çalıştırırken herhangi bir teknik engel, tekrar sürprizle karşılaşma endişem de yok değil" demişti.