BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Rusya Türiye'nin şartını kabul etti

Türkiye’nin ‘Suriye krizini üçlü görüşelim’ önerisine, Rusya ‘evet’ dedi

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu özel temsilcisi Mihail Bogdanov, Türkiye’nin Suriye krizini İran-Rusya-Türkiye’nin dahil olacağı üçlü formatta görüşülmesi önerisine olumlu yanıt verdi. 

Rus basınında yer alan haberlere göre Mısır temasları çerçevesinde açıklamada bulunan Bogdanov, “Biz her türlü format ya da Toroyka’da konunun müzakere edilmesi ve görüşlerin paylaşılmasının pozitif etki oluşturacağını düşünüyor ve öneriyi memnuniyetle karşılıyoruz.” dedi. 

Moskova’nın Suriye’ye Birleşmiş Milletler barış gücü misyonu çerçevesinde gözlemci gönderilmesi ile ilgili konuyu da görüşmeye hazır olduklarını kaydeden Bogdanov, “Cenevre Mutabakatı çerçevesinde tam bir ateşkesin sağlanması için konuyu müzakereye hazırız. Suriye hükümeti ile anlaşma sağlayarak barış gücü ve gözlemcilerinin bölgeye gönderilmesini değerlendirebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Bir bölgede uluslar arası aracıların katkısı ile hükümet ve muhalif gruplar arasında ateşkes sağlanabileceğini, bunun diğer bölgeler için de örnek olacağına değinen Bogdanov, “Suriye krizinde askeri çözüm yok. Çözüm siyasi olmalı. Bu da müzakere masasında sağlanabilir.” uyarısı yaptı.

Mısır’ın inisiyatifi ile Türkiye, İran, Mısır ve Suudi Arabistan’ın önerdiği dörtlü bir müzakere grubu olduğunu hatırlatan Rus diplomat, “Burada görüşmeler bakan yardımcıları seviyesinde olacaktı. Suudi Arabistan pozisyonunu değerlendirdi ve görüşmelere devam edemeyeceğini ifade etti. Sonra Türkiye’nin önerisine Suudi Arabistan yine olumlu cevap vermedi. Ankara’nın üçlü önerileri oldu; Türkiye-İran-Mısır, Türkiye-Mısır-Suudi Arabistan ya da Türkiye-İran-Rusya.” bilgisini aktardı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Tahran ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada Suriye krizinin çözümü için üçlü mekanizmalar olabileceğini, bunların Türkiye-İran-Mısır, Türkiye-Mısır-Suudi Arabistan ya da Türkiye-İran-Rusya olabileceğini ifade etmişti.

Başbakan Erdoğan 18 Temmuz’da gerçekleştirdiği Moskova ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada krizin çözümü ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir öneri sunduklarını, kendisinin konuyu düşüneceğini söylediğini ifade etmişti. Putin’in 3 Aralık’a ertelenen Türkiye ziyaretinde konunun detaylı bir şekilde ele alınması planlanıyor.