BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,11
ALTIN 2.325,82
HABER /  EKONOMİ

Rusya tarihinde görülmemiş düşüş!

RUSYA para birimi Ruble tarihinin en büyük değer kaybını yaşadı. Rus rublesi 1998 ekonomik krizinden beri en düşük seviyesine gerileyerek dolar karşısında 80,8’den işlem gördü.

Abone ol

Rublede değer kaybı sürüyor.

Rus rublesi 1998 ekonomik krizinden bu yana en düşük seviyesine gerileyerek dolar karşısında 80,8’den işlem gördü. Rusya’nın ana ihracat kaynağı petroldeki düşüşün sürmesiyle birlikte ülkenin para birimi ruble de 16 Aralık 2014’teki rekor seviyeyi geçerek dolar karşısında 1998’den bu yana ilk defa 80,8’den işlem gördü.

Asya ve Avrupa’daki pazarların kayıplarla geçtiği günün ardından ruble, euro karşısında da gerileyerek 87,6 seviyelerine geriledi.

Kırgızistan Başbakanı Temir Sariyev kabinesi tarafından hazırlanan ve Rusya'nın mali taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle enerji alanındaki işbirliği anlaşmasının iptalini isteyen tasarı genel kurulda onaylandı.

Başbakan Temir Sariyev kabinesi tarafından birliği anlaşmasının iptalini isteyen tasarı genel kurulda onaylandı.

Resmi ziyaret için Suudi Arabistan'da bulunan Meclis Başkanı Asılbek Ceenbekov'un yerine genel kurulu yöneten Kırgızistan Partisi milletvekili Nurbek Alimbekov, Uluslararası İşler, Savunma ve Güvenlik Komisyonu tarafından kabul edilen "Kırgızistan ile Rusya arasında enerji işbirliği anlaşmasının iptalini" isteyen karar taslağını genel kurula sundu.

Görüşmelerin ardından, Kırgızistan'ın kuzeyinde Narın nehri üzerinde baraj ve hidroelekrik santrali (HES) inşaatı ile yine ülkenin güneyindeki Togtogul barajındaki Kambar-Ata-1 HES ortak inşaatlarının feshedilmesini öngören iki ayrı  taslak oy birliğiyle kabul edildi.

Kırgızistan hükümeti, ham petrol fiyatlarının düşmeye devam etmesi ve Ukrayna krizi nedeniyle sermaye sıkıntısı çeken Rusya'nın, ülkede enerji alanındaki mali taahhütlerini yerine getirmemesini gerekçe göstererek 20 Eylül 2012 tarihinde imzalanan iş birliği anlaşmasının iptalini isteyen karar taslağını meclise sevk etmişti.

Mecliste onaylanan söz konusu yasanın Cumhurbaşkanı onayına gönderilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, yıl sonu düzenlediği basın toplantısında ülkenin kuzeyinde Narın nehri üzerinde, Rusgidro şirketi tarafından 3 yıl önce temeli atılan HES inşaatına yeni bir yatırımcı bulabileceklerini söylemiş ve Rus şirketin inşaatını kaynak sıkıntısı nedeniyle dondurabileceklerine vurgu yapmıştı.

Hükümetin ayırdığı 2 bin 458 metrekarelik arazide HES inşaatına başlayan Rusgidro şirketi, işçilerin kalacağı lojman çalışmalarını da yarıda bırakmıştı. Rusgidro şirketinin bölgede alt yapı çalışmalarına yaklaşık 37 milyon dolar harcadığı ifade ediliyor.

Kırgız hükümeti, 6 ay içinde HES projesine yeni bir yatırımcı bulması halinde söz konusu yatırım harcamasını iade etmeyi planlıyor.

Rusgidro'nun, Narın nehri üzerindeki hidroelektrik santralinin yapımı dışında, komşu Özbekistan'ın karşı çıktığı ülkenin güneyindeki Kambar-Ata-1 adlı hidroelektrik santralinin ortak inşasına yaklaşık 2 milyar dolar tutarında yatırım yapması bekleniyordu. Kırgızistan, Rusya ile enerji işbirliği alanındaki anlaşmasını tek taraflı olarak fesh etmesinin ardından yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırımdan vazgeçmiş oluyor.