BIST 9.645
DOLAR 32,57
EURO 34,70
ALTIN 2.417,74
HABER /  GÜNCEL

Rusya 'tacizkar askeri faaliyetlerini artırdı'

Londra merkezli bir düşünce kuruluşunun hazırladığı raporda, Rusya'nın son sekiz aydır askeri alanda saldırganlaştığı, çeşitli tacizkar faaliyetlerde bulunduğu söylendi. Rapor, Avrupa'nın yanıt vermeye hazır duruşunun da riski artırdığı görüşünde.

Abone ol

Rusya'nın son sekiz ay içinde, Soğuk Savaş dönemine benzer şekilde, askeri alanda saldırgan ve tacizkar davrandığı belirtildi.

Kırım'ın Rusya tarafından ilhakının ardından Ukrayna'da yaşanan krizle ilişkiler gerilirken, Londra merkezli düşünce kuruluşu European Leadership Network hazırladığı raporda Rusya'nın askeri faaliyetlerine odaklanıyor.

Rapor, hem Rusya'nın saldırganlığının hem de Avrupalı kuvvetlerin karşılık vermeye hazır tavırlarının gerilimi tırmandırma ve olayların kontrolünü kaybetme olasılığı taşıdığını kaydediyor.

Raporda, Rus uçakları tarafından ulusal hava sahalarının ihlali, "scramble" olarak bilinen acil kalkış pozisyonunda bulunma, havada çarpışmaların kıl payı önlenmesi ile denizde, diğer güçlere yaklaşma gibi durumların yer aldığı 40'a yakın faaliyet sıralandı.

Rapor ayrıca sıradan hareketlerin dışında, "çok daha saldırgan, alışılmışın dışında provokatif özelliğe sahip ve gerginliği artırma olasılığı taşıyan" 11 olaya de yer veriyor.

Yüksek riskli 'üç olay'

Bunların arasında ölümlere ya da askerleri karşı karşıya getirme ihtimali taşıyan "yüksek riskli" üç olay da öne çıkarılıyor.

Rapora göre, olaylardan birinde Kopenhag'dan kalkan SAS havayollarına ait sivil bir uçakla, Rus keşif uçaklarından biri, havada çarpışmaktan kıl payı kurtuldu. Rusya uçağının bu olay esnasında, yükseklik ve hız gibi bilgileri gönderen alıcı-verici cihazı kullanmadığı belirtiliyor.

Yüksek risk oluşturan bir diğer olay ise, NATO sınırları içinde kalan Estonya'dan kaçırılan bir istihbarat servisi görevlisi. Bu kişi daha sonra Moskova'ya götürüldü ve casuslukla suçlandı.

Raporda belirtilen üçüncü olay ise, İsveç askeri güçlerinin, Stockholm'ün güneyindeki denizde dolaştığından ve Rus donanmasına ait olduğundan

İsveç donanmasına ait gemiler ve uçaklar, bir Rus denizaltısının sorunla karşılaştığı kuşkusuyla, geçtiğimiz haftalarda Stockholm çevresindeki takımadaların arasında yoğun arama çalışmaları yürütmüştü.

Londra merkezli düşünce kuruluşu, her iki tarafa da itidal tavsiyesinde bulundu.