BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,14
ALTIN 2.295,47
HABER /  GÜNCEL

Rusya Suriye'de dev bir askeri üs mü kuracak?

Suriye’deki Rusya operasyonlarını yöneten Andrey Kartapolov'un askeri üs açıklamasına Moskova'dan ayar geldi.

Abone ol

Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarını yöneten Operasyonel Birim Başkanı Andrey Kartapolov, Moskova’nın Suriye’de deniz, kara ve hava birliklerini içine alan devasa bir askeri üs kuracağını açıkladı. Ancak generalin bu çıkışına Kremlin Sarayı azarlarcasına yanıt vererek, “Rusya’nın nerede askeri üs kuracağına Savunma Bakanlığı değil, Başkomutan Vladimir Putin karar verir” dedi.

Suriye’de yeni ve devasa bir Rus askeri üssü kurulacağına dair tartışma önceki gün başladı. “Komsomolskaya Pravda” gazetesine demeç veren General Kartapolov, “Suriye’deki mevcut Tartus deniz üssümüzün yanı sıra bir de kara üssü kurmayı düşünmüyoruz. Asıl planımız tek bir üs oluşturmak. Burada deniz, kara ve hava birlikleri bir arada yer alacak” dedi.

Aynı zamanda Rusya Genelkurmay Başkan Yardımcısı olan Kartapolov ayrıca şu anda Suriye’nin Akdeniz kıyılarında bulunan çok sayıdaki savaş gemisinin İŞİD’e karşı operasyonlara her an füze ateşiyle katılabileceklerini bildirdi.

Kartapolov’un çıkışına Kremlin Sarayından yanıt gecikmedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın danışmanı Dimitri Peskov gazetecilerin “Rusya Suriye’de yeni askeri üs mü kuruyor” sorusuna sinirli bir şekilde cevap vererek, “Bu soruyu bana yöneltirken bizim Genelkurmay’ın Başkomutan Putin’in bilgisi dışında karar aldığını mı ima ediyorsunuz? Böyle düşünüyorsanız diğer sorularınıza geçelim lütfen” ifadesini kullandı.

Rusya Genelkurmayı ile Kremlin Sarayı’nın askeri üs hakkındaki farklı tutumu yorumlayan Moskova’daki askeri gözlemciler, yönetimde “Suriye’deki krize Rusya hangi derinliğe kadar girmeyi düşünüyor” tartışması başlamış olabileceğini belirtti. İkinci ihtimal ise Rusya’nın Suriye’de gerçekten kalıcı ve büyük bir üs kurmayı planladığı, ancak General Kartapolov’un aceleci davranarak bu bilgiyi zamanından önce basınla paylaşmış olduğu yönünde.

Rusya, Suriye'deki hava saldırıları için Lazkiye kentindeki Hmeimim hava üssünü kullanıyor. Rusya’nın Akdeniz’deki tek üssü ise Suriye’nin sahil kenti Tartus'ta yer alıyor.