BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,96
ALTIN 2.422,30
HABER /  GÜNCEL

Rusya savaş gemisi hakkında flaş gelişme Dışişleri'ne çağrıldı

RUSYA Ankara Büyükelçisi Karlov, Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı. Karlov'dan İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisiyle ilgili bilgi alındığı belirtildi.

Abone ol

RUSYA'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, hafta sonu İstanbul Boğazı'ndan geçen Rus savaş gemisinde bir askerin omzunda füzeyle görüntülenmesiyle ilgili çağrıldığı Dışişleri Bakanlığına geldi.

Büyükelçiye boğazlardan geçen Rus gemilerinde füze taşıyan askerlerden duyulan rahatsızlık iletildi.

Karlov'un Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler Denizcilik-Havacılık-Hudutlar Genel Müdürü Burak Özügergin ile görüştü. Görüşme 45 dakika sürdü.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada:

"Gerek Montrö Sözleşmesi'nin gerek uluslararası hukukunun ruhuna uygun olmayan geçişle tekrarlanmamasını lafzına uygun olmayan geçilke doğrudan ilişkisi olmayan hareketlerin tekarralanmaması önemle vurgulandı."

Rus yetkili ilgili makamlara eksiksiz biçimde aktaracağını ifade etti.

MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA: PROVOKASYON

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaşanan durumu "provokasyon" olarak nitelemişti. Bu olayın bu süreçte meydana gelmesinin tesadüf olmadığına inandığını söyleyen Çavuşoğlu, Rusya'nın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Bakan Çavuşoğlu, "Gerekli girişimleri de zaten yaptık. Savaş gemilerinin Boğaz'dan nasıl geçeceği belli. Montrö Anlaşması bunu düzenlemiş. Bu gemiler tabii ki bize de tehdit değil ama bugüne kadar Boğaz'dan geçen gemilere yönelik Türkiye'den herhangi bir tehdit oluşmamıştır. O nedenle geminin bu şekilde geçmesi apaçık tahrik edicidir ve bunun da sonlandırılması gerekiyor" diye konuşmuştu.