BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,81
ALTIN 2.503,14
HABER /  POLİTİKA

Rusya ile vize resmen kalktı

Rusya ile Türkiye yeni bir döneme doğru yol alıyor. Medvedev'in Türkiye ziyareti anlaşmalarla taçlandı.

Abone ol

Rusya ile Türkiye arasında vize uygulaması karşılıklı olarak kaldırıldı. Rusya'ya yapılacak 30 günlük ziyaretlerde vize istenmeyecek. Medvedev, bu karar için ''Tarihi bir dönüm noktası'' dedi.

Rusya ile Akkuyu'da nükleer santral kurulmasına ilişkin anlaşma imzalandı.

Rus lider Medvedev çantasında kalın dosyalarla Türkiye'ye geldi. Nükleer santral, doğalgaz ve vize konusu masaya yatırıldı.

Medvedev iki ülke arasındaki vizelerin kaldırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Konuşmasında Ortadoğu'da nükleer silah istemediklerinin altını çizdi..

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ikili görüşmelerinin ardından, imza törenine katıldı. Türkiye ve Rusya arasındaki anlaşmaları ise iki ülkenin bakanları imzaladı.

VİZENİN KALDIRILMASI NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Nükleer anlaşma imzalandı
İki ülke hükümetleri arasında "Akkuyu Sahasında Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliği Anlaşması" imzalandı. Anlaşma şimdi Meclis'e gidecek.  Anlaşmaya Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya adına Başbakan Yardımcısı Igor Seçin imza koydu.

'Vizenin kaldırılması anlaşması ne zaman yürürlüğe girecek? Rusya'nın menfaati ne olacak?' sorusuna Gül, anlaşmadaki menfaatin karşılıklı olduğunu söyledi. Gül, "Yapılan her anlaşma her iki ülkeye menfaat sağlıyorsa değerlidir ve sürdürülebilir. Vizenin kaldırılması Rus ve Türk halkı için çok memnuniyet vericidir. İlk faydayı da turistler görecektir. Ticaret erbabı nakliyeciler, şoförler görecektir. Türkiye ile Rusya arasındaki 3 milyon turist geliyorsa onların işini kolaylaştırmak bir noktada görevdir. Büyük gurur duyuyoruz. Rus yönetimine takdirlerimizi sunuyoruz." diye konuştu. 

MÜSTESNA DÖNÜM NOKTASI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Medvedev ise enerji ve ulaştırma anlaşmalarının sağladığı kolaylıklar olduğunu, bunların devlete para kazandırdığını ifade etti. Bu anlaşmalarda insanlarının doğrudan bağlantısı görülmediğini, ancak vize anlaşmasının vatandaşlara doğrudan yansıdığını kaydeden Medvedev, "Türkiye'ye 2,5 milyon insanımız geldi. Kriz öncesinde 3 milyondu. Bu sene de bu kadar gelecek. Vize parası vermeden girecek. İnsanlarımız Türkiye'de tatil yapmayı seviyor. Yürürlüğe girmesi kabul anlaşmasının kabulüyle birlikte. Bununla birlikte metinler hazırlanmıştır. En kısa zamanda bu çalışma yapılacak. O zaman anlaşma yürürlüğe girecektir. Müstesna dönüm noktası olabilecek bir imkandır. İnsani mübadele için büyük fırsattır. Sayın Gül'ü tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.