BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Rusya için işler karıştı! Şok iddia

Putin ‘Esad’a destek amacıyla terör yuvalarını vuracağız’ dedi. Rus uçakları ilk kez Suriye’de bombardıman yaptı. ABD’nin ‘Vurulanlar IŞİD mevzileri değil’ açıklaması kafaları karıştırdı.

Abone ol

ABD ile IŞİD’e karşı mücadelede anlaşmaya varan Rusya, dün sabah Meclis’ten sınır ötesi operasyon tezkeresi çıkardı. ABD’ye ‘Suriye hava sahasını boşaltın’ mesajı iletildi.

Tezkereden saatler sonra Suriye’de konuşlu Rus savaş uçakları havalandı. Hama, Humus ve Lazkiye’de 7 hedef vuruldu.

ABD’DEN SİTEM

Rusya ‘IŞİD’e ait terör yuvaları hedef alındı’ dedi. Ancak ABD ‘O bölgelerde IŞİD mevcudiyeti yok’ açıklaması yaptı. Suriyeli muhalifler IŞİD, El Nusra ve ÖSO mevzilerinin hedef alındığını, 36 sivilin öldüğünü ileri sürdü. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, BM’de Rus meslektaşına sitem etti.

Sabah tezkere çıktı öğlen uçaklar vurdu

Rusya Parlamentosu’nun Devlet Başkanı Putin’e Suriye’ye asker gönderme yetkisi vermesinin ardından Rus uçakları Humus, Hama ve Lazkiye’yi vurdu.

Suriye’de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın güvenliğini sağlamak için son haftalarda ülkeye askeri yığınağını artıran Rusya dün ülkedeki ilk hava saldırısını gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde Rusya parlamentosunun üst kanadı, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e, yurt dışında askeri operasyon düzenleme yetkisi verdi. Kremlin İdari Başkanı Sergey Ivanov, Esad’ın Putin’den acil yardım istediğini belirtirken, verilen iznin ‘yalnızca’ hava operasyonları için kullanılacağını, Rus askerlerinin Suriye topraklarında savaşmayacağını vurguladı.

Tezkere haberinden birkaç saat sonra ABD’li yetkililer, Rusya’nın Suriye’de ilk hava operasyonunu düzenlediğini duyurdu. Operasyondan bir saat önce ABD’yi bilgilendirdiği söylenen Rusya’nın Humus, Hama ve Lazkiye kentleri çevresinde 7 IŞİD hedefini vurdukları açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, yürütülecek Ortadoğu operasyonları hakkında her Çarşamba günü müttefiklere bilgi verileceğini açıkladı.

ANKARA'YA BİLGİ

Rusya’nın operasyondan önce Türkiye ve İsrail’i de durumdan bilgilendirdiği açıklandı.

ABD operasyon sonrası Rusya’ya sitem etti. ABD Dışişleri Bakanı Kerry Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a, “Bu operasyon Suriye’deki çatışmaları engellemeyecek” dedi.

Rusya Suriye’deki terörist grupların saflarında savaşan Rus vatandaşlarının güvenlik tehdidi yaratmamaları için önleyici saldırı düzenleyeceklerini ifade etti.

IŞİD MUAMMASI

Rusya, Suriye uçaklarıyla birlikte Humus, Hama ve Lazkiye çevresindeki IŞİD hedeflerinin vurulduğunu duyurdu, ancak ABD kaynakları o bölgelerde IŞİD hedefleri bulunmadığını ifade etti. Suriyeli muhaliflerse Rusların IŞİD’in yanı sıra Nusra Cephesi’ni ve Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) da hedef alındığını söylerken, saldırılarda en az 36 sivilin öldüğünü de iddia etti.