BIST 9.753
DOLAR 32,57
EURO 34,99
ALTIN 2.430,78
HABER /  GÜNCEL

Rusya: Erdoğan'dan açıklama bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Esad'la ilgili sözleri Rusya ve İran'dan tepki alırken, Kremlin sözcüsü Erdoğan'ın bu sözleriyle ilgili açıklama beklediklerini duyurdu.

Abone ol

Rusya, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad'la ilgili sözleri üzerine Ankara'dan açıklama beklediklerini bildirdi. İran ise yaptığı açıklamada "Ankara, Suriye konusunda Tahran ve Moskova’nın ortak duruşuna bağlı kalırsa yapıcı olur" dedi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları ise Erdoğan'ın sözlerinin 'harfi harfine' yorumlanmaması gerektiğini savundu.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Moskova'da çarşamba günü düzenlenen bir basın açıklamasında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Suriye'ye, Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek üzere girildiği" şeklindeki açıklamasını "sürpriz" olarak değerlendirdi.

"BU OLDUKÇA CİDDİ, AÇIKLAMA BEKLİYORUZ"

Dimitri Peskov, konuya dair Ankara'dan açıklama beklendiğini ifade etti.

"Bu açıklama bizim için yeniydi" diyen. Peskov, "Bu oldukça ciddi, önceki açıklamalardan ve bizim anlayışımızdan farklı bir açıklama. Umarım Türk partnerlerimiz bize bu konuda açıklama yaparlar" şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov ise "Eğer Erdoğan Esad'a karşı savaş planı yapıyorsa, bu Türkiye'nin taraf olduğu tüm uluslararası anlaşmalara aykırı olur" ifadesini kullandı. 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Devlet terörü estiren zalim Esad'ın hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil" açıklamasını yapmıştı.

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un perşembe günü Türkiye'yi ziyaret edeceği bildirildi. Lavrov'un temaslarında Suriye'deki durumun görüşülmesi bekleniyor.

"HARFİ HARFİNE YORUMLANMALI"

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile sözlerinin 'harfi harfine' yorumlanmaması gerektiğini savundu.

Sputnik’e konuşan Cumhurbaşkanlığı idaresinde görevli kaynak, "Erdoğan bu açıklamayı dün yaptı ancak bu sözler 'harfi harfine' ele alınmamalı. Umarım ki, bu nedenle Rusya ile yaşanan yanlış anlama hızlı bir şekilde ortadan kaldırılır" dedi. Yetkili, Erdoğan'ın açıklamasıyla ilgili resmi yorumların sadece Türkiye'nin üst düzey yöneticileri tarafından yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

İRAN'DAN DA TEPKİ GELDİ

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın Suriye Devlet Başkanı’nın geleceğine dair kullandığı son ifadelerin daha önceki açıklamalarıyla çeliştiği konusunda Tahran ve Moskova’nın hemfikir olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’de düzenlenen harekatla ilgili olarak dile getirdiği "Devlet terörü estiren zalim Esed'in hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik, başka bir şey için değil" ifadelerini değerlendiren İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, “Rusya ve İran’ın bu konuda ortak bir duruşu var ve Erdoğan’ın yeni konumu geçen hafta açıklanandan farklı olarak bununla aynı noktada durmuyor” dedi.

Bakan yardımcısı, Türkiye’nin Suriye’de çözüm için İran ve Rusya’nın ortak tutumuna uygun hareket etmesinin daha pozitif olacağını ifade etti.