BIST 9.525
DOLAR 32,55
EURO 34,71
ALTIN 2.487,26
HABER /  GÜNCEL

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan bomba açıklama

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Türkiye ilişkileri hakkında flaş değerlendirmer yaptı. Lavrov, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi hakkında ağır ithamlarda bulundu.

Abone ol

RUSYA Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gerilim hakkında son dakika açıklamalar yaptı. Lavrov, bugün Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirecekti fakat Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle ziyaretini iptal etti.

Russia Today'e konuşan Sergey Lavrov, Rus jetinin Bayırbucak bölgesinde operasyon düzenlerken Türkiye'nin hava sahası ihlalini ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesiyle ilgili olarak, "Kanıtlar, uçağın düşürülmesinin önceden planlandığını gösteriyor" dedi.

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Sergey Lavrov

Lavrov'un açıklamalarından satırbaşları:

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Türkiye Dışişleri Bakanı bana Türk hava kontrolörlerinin vurdukları uçağın milliyetini bilmediklerini söyledi.

"PLANLANMIŞ BİR PROVOKASYONA BENZİYOR"

Rus uçağının düşürülmesi planlanmış bir provokasyona benziyor. Rus uçağının düşürüldüğü bölgede yalnızca militanlar yok, burada teröristlerin tesisleri de var.

Türkiye Dışişleri Bakanı "Türkiye, Suriye'deki militanların tesislerinin bulunduğu toprakları mı korumaya çalışıyor?" diye sorduğumda bana cevap veremedi.

"SURİYE'DE IŞİD'İN PETROL YATAKLARINI VURDUKTAN SONRA..."

Türkiye Dışişleri Bakanı'nın dikkatini, Rus Su-24 uçağının Suriye'de IŞİD'in petrol yataklarını vurduktan sonra düşürüldüğüne dikkat çektim. Bu olanı Ankara’nın uçuşa yasak bölgenin kabul ettirilmesi için kullanmayacağını umuyorum.

"TERÖRİSTLERİN TÜRKİYE TOPRAKLARINI KULLANDIĞI SIR DEĞİL"

Teröristlerin Türkiye topraklarını kullandığı bir sır değil. Türkiye'ye karşı savaş açacak değiliz ama ilişkilerimizi ciddi şekilde gözden geçireceğiz.

Moskova Ankara'yı, Suriye'de daha dengeli bir politika izlemeye ve Esad'ı devirmeye odaklanmaması gerektiğine ikna etmeye çalıştı.

"NATO ÜYELERİNİN FİKRİNİ YANSITMIYOR"

NATO Genel Sekreteri'nin Türkiye'nin uçağımızı düşürmesinin ardından yaptığı açıklama tüm NATO üyelerinin fikrini yansıtmıyor. NATO'dan Türkiye'nin eylemiyle ilgili tarafsız değerlendirmeler yapanlar da oldu.

"RUSYA, TÜRK YETKİLİLERİ AĞIRLAMAYACAK"

Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemelerini tavsiye etmemizin nedeni, düşürülen uçağımız için intikam almak istememiz değil. Bu tavsiye, objektif nedenlere dayanıyor. Rusya, herhangi bir Türk yetkiliyi ağırlamayı planlamıyor.

Suriye sürecinde ilerleme sağlanabilmesi için Batı'nın Türkiye'deki Kürtlerle ilgili ortak bir tutum benimsemesi gerekiyor.

"TERÖRİSTLERİN NASIL FİNANSE EDİLDİĞİNİ İNCELEMESİNİ İSTEYECEĞİZ'

Fransa Cumhurbaşkanı (François) Hollande'ın 'militanların beslenmesinin engellenmesi için Türkiye-Suriye sınırının kapatılması' yönündeki teklifini destekliyoruz.

BM Güvenlik Konseyi'nden teröristlerin nasıl finanse edildiğine ilişkin verileri incelemesini isteyeceğiz. Elimizde uçağımızın Türk hava sahasını ihlal etmediğini gösteren belgeler var ve bu belgeleri partnerlerimizle paylaşmaya hazırız.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANI SERGEY LAVROV KİMDİR?

Sergey LavrovSergey Viktoroviç Lavrov (d. 21 Mart 1950, Moskova), Rus siyasetçi. Mart 2004'ten beri Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürmektedir.

Babası Tiflis doğumlu bir Ermenidir. Rusça, İngilizce, Fransızca ve Singalaca dillerini bilmektedir. Singalaca dilini Sri Lanka'da öğrenmiştir.

1972 yılında Moskova SSCB Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden mezun oldu. 1972 yılında SSCB'nin Sri Lanka büyükelçiliğinde göreve başladı. 1976-1981 yılları arası SSCB Dışişleri Bakanlığı Uluslararası organizasyonlar dairesinde görev aldı. 1981-1988 yılları arası SSCB BM daimi temsilciliği 1. sekreteri olarak görev yaptı. 1988-1990 yılları arasında SSCB Dışişleri Bakanlığı Uluslararası ekonomik ilişkiler dairesi başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 1990-1992 yılları arasında Rusya Dışişleri Bakanlığı Küresel problemler ve uluslararası teşkilatlar dairesi başkanlığı görevini yürüttü. 1992-1994 yılları arasında Rusya Dışişleri Bakan yardımcılığı görevini yürüttü. 1994-2004 yılalrı arası Rusya nın BM'de daimi temsilcisi olarak görev yaptı. Son olarak 2004 yılında Rusya Dışişleri Bakanlığı görevine atandı.

12 Eylül 2008 tarihinde Güney Osetya Savaşı sırasında, mevkiidaşı İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Who are you to fucking lecture me! (Sen kimsin ki bana bu ... konuda ders veriyorsun) şeklinde konuştuğu iddia edilmektedir.

3 Aralık 2012 tarihinde Türkiye'de, Vladimir Putin ile birlikte diplomatik ziyaret için geldiği Çırağan Oteli'nde merdivenlerden yuvarlanarak bilek kemiğini kırdı. Saat 18:00 sularında (GMT+ 2 İstanbul) Taksim Eğitim ve Araştırma Merkezine getirildi, yarım saat süren operasyonun ardından hastaneden ayrıldı.