BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,09
ALTIN 2.308,88
HABER /  EKONOMİ

Rusya çöküyor Putin'den tarihi itiraf

Ekonomik krizle boğuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den tarihi itiraf: Ekonomik krizde hatalarımız oldu.

Abone ol

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomide yaşanan sıkıntılarda kendi payları da bulunduğunu söyledi.

Hükümetine 2014 yılının değerlendirmesini yaptığı toplantıda konuşan Putin, Rusya'nın karşı karşıya kaldığı ekonomik krize katkıda bulunan bazı yanlışlar yaptıklarını itiraf etti. Putin, "Karşı karşıya kaldığımız sıkıntılar, sadece dış kaynaklı değil. Sadece, uluslararası konjonktürle ilişkili yaptırımlar ve şartlarının neden olduğu kısıtlamalarla bağlantılı değil, yıllardır gelişen kendi hatalarımızla da bağlantılı" dedi. Rus yetkililerin daha inovatif bir hale getirmek için ekonominin yapısını değiştirmeye çalıştıklarını belirten Putin, "Bu doğrultuda çok şey yapıldı. Ancak son yaşananlar bunların yeterli olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı. Rus rublesi 2014'te yüzde 50'lik bir değer kaybına uğradı. Rus ekonomisi ise Batı ülkelerinin uyguladığı yaptırımlar, düşen petrol fiyatları ve büyük oranda sermaye kaybı nedeniyle zor günler geçiyor.

rusya-cokuyor-vladimir-putinden-tarihi-itiraf.jpg

RUBLE KRİZİ BİTİYOR MU?

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, yurt içi para piyasalarında yaşanan istikrarsızlık sürecinin sona erdiğine inandığını ve istikrarın kalıcı olması halinde Merkez Bankası'nın politika faizini düşürebileceğini söyledi. Analistler ise rublenin kısa vadedeki görünümü konusunda temkinli davranıyorlar. Analistlere göre bu yönde bir gelişme, büyük ölçüde halen zayıf seyir izleyen petrol fiyatları ve Ukrayna'nın doğusunda barış amaçlı görüşmelerde sağlanacak ilerlemeye bağlı. Merkez Bankası rubleyi korumak için bu yıl 80 milyar doların üzerinde harcama gerçekleştirdi.


TRUST BANK'A 1,9 MİLYAR DOLAR

Rusya Merkez Bankası, ülkenin orta ölçekli bankalarından Trust Bank'a iflas etmemesi için 1.9 milyar dolar (99 milyar ruble) tutarında 10 yıl vadeli kredi vereceğini açıkladı. Trust Bank, para birimi rublenin sert değer kaybettiği Rusya'da bu yıl kurtarılan ilk banka oldu. Merkez bankası bu krediye ek olarak yine bu hafta Trust Bank'ı kurtarmak ile görevlendirilen Otkritie adlı bankaya yaklaşık 530 milyon dolar tutarında altı yıl vadeli kredi vermişti.

KREDİ NOTU DÜŞÜRÜLDÜ
Anton Siluanov'un açıklamlarının aksine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Rusya için not indirimi kararlara almaya başladı. JCR, Rusya'nın kredi notunu bir basamak düşürerek BBB –‘ye indirdi. apon kredi derecelendirme kuruluş JCR, Rusya'nın kredi notunu düşürdü. Kuruluş, Rusya'nın notunu bir basamak düşürerek BBB –‘ye indirdi. Kredi notunu negatif izlemeye de alan JCR, ekonomik yaptırımların, petrol fiyatlarındaki düşüşün, rubledeki değer kaybı ve merkez bankasından gelen faiz artırımının etkilerini yakından izlemeyi sürdüreceğini açıkladı. Standard & Poor's Rusya'nın "BBB-" olan kredi notunu negatif izlemeye almıştı.