BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Rusya açıkladı Türkiye'nin Patriot alması S-400 satışını iptal ettirir mi?

ABD'nin 3.5 milyar dolarlık Türkiye'ye Patriot füze sistemi satışına onay verilmesi üzerine Kremlin'den açıklama geldi. Kremlin, "ABD'nin Patriot satışına onay vermesi S-400 satışını etkilemez" açıklaması geldi.

Abone ol

ABD'nin Türkiye'ye 3.5 milyar dolarlık Patriot Hava Savunma Füze Sistemi satışına onay vermesi üzerine Rusya'dan açıklama geldi. "ABD ve Rusya'nın Türkiye'ye füze satışı birbirinden farklı" denilen Kremlin açıklamasında, "ABD'nin Patriot satışına onay vermesi S-400 füze sistemi anlaşmasını etkilemez. S-400 füze satışı her koşulda tamamlanacak" denildi. Rus yönetimi, Türkiye'nin S-400 füze sistemiyle ilgili gizli bilgileri ABD ile paylaşmayacağına inandıklarını ve bunun için bir neden olmadığını açıkladı.

ANLAŞMADA GİZLİLİK VAR... Kremlin Sözcüsü Peskov'a, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'ye 3.5 milyar dolar değerindeki Patriot hava savunma sistemlerinin satılmasını onaylamasına ilişkin bir soru yöneltildi. Patriot sistemleri için Türkiye'ye gönderilecek ABD personelinin, bu ülkeye sevk edilecek Rusya yapımı S-300 sistemleriyle ilgili gizli bilgilere erişme ihtimalinin sorulduğu Peskov, şu ifadeleri kullandı: "Rusya'nın diğer ülkelerle yaptığı askeri-teknik işbirliği anlaşmaları, belli kategorilerdeki bilgilerin, hassas bilgilerin gizli tutulmasına ilişkin hukuki yükümlülükleri de beraberinde getiriyor. Bu gibi yükümlülükler, Türk tarafıyla (imzalanan anlaşmada) da var." Ayrıca Kremlin Sözcüsü, "Türk partnerlerimize güvenmemek için bir sebep görmüyoruz" vurgusunu da yaptı.

'BİRBİRİYLE İLİŞKİLİ SÜREÇLER DEĞİL'...  Peskov, Türkiye'nin Patriot sistemleri satın alacak olmasının bu ülkenin Rusya ile imzaladığı S-400 sistemleri anlaşmasının bozulmasına sebep olup olmayacağı sorusunaysa, "Bunlar bibiriyle ilişkili olarak süreçler değil" yanıtını verdi. Kremlin Sözcüsü şöyle devam etti: "Biz, Türk meslektaşlarımızla aramızdaki anlaşmaları yerine getiriyoruz. Biliyorsunuz ki S-400 projesi ve sözleşmesi hayata geçirilme aşamasında, bu süreç devam edecek."