BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,00
ALTIN 2.324,14
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Rüşvet algısı artıyor mu?

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Türkiye’de yolsuzluğun, ülkenin kalkınmasının önündeki ana eksikliklerden biri olup olmadığını sordu.

Abone ol

Altay, Başbakan Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Davutoğlu'nun, G-20 Liderler Zirvesi'nde düzenlediği basın toplantısında, yolsuzluğun, gelişmekte olan pek çok ülkenin etkili kalkınmasında ana eksikliği ve problemi oluşturduğunu, Türkiye'nin G-20 başkanlığı sürecinde yolsuzlukla mücadeleye yoğunlaşacaklarını ifade ettiğini belirtti.

Türkiye'de de rüşvet ve yolsuzlukla ilgili olarak iç açıcı gelişmelerin yaşanmadığını savunan Altay, önergesinde, şu soruları yöneltti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olarak ülkemizin yolsuzluk ve rüşvet ile ilgili bir problemi olduğunu düşünüyor musunuz? G-20’de açıkladığınız üzere Türkiye’de de bu yönde bir çalışma yapacak mısınız?

Türkiye’de de yolsuzluk kalkınmamızın önünde ana eksikliklerden biri midir? Bu konuda hükümetinizce yapılmış bir çalışma var mıdır?

Kamuoyunda başta dört eski Bakan ile ilgili olarak bilinen rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları ile 17- 25 Aralık soruşturmaları, ülkemizin rüşvet ve yolsuzluk algısını etkilemiş midir? Mahkemece verilen takipsizlik kararı ulusal ve uluslararası kamuoyunun kuşkularını kaldırmaya yeterli midir?

AKP iktidarları döneminde kaç siyasetçi, bürokrat ve memur hakkında rüşvet ve yolsuzluk soruşturması açılmış ve yargıya taşınmıştır?

İktidarlarınız döneminde rüşvet ve yolsuzlukla ilgili yargılama izni verilmeyen belediye başkanı, kamu görevlisi var mıdır? Var ise izin verilememe gerekçeleri nelerdir?

Lüks, şatafatlı kamu binaları ile makam arabaları yolsuzluk ve rüşvet algısını artırmakta mıdır?"