BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Rus uçağını düşüren pilotlar emekli komutan anlattı

Rus uçağını düşüren pilotlar FETÖ'cü mu? Emekli komutan İsmail Hakkı Pekin canlı yayında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Abone ol

Rus jetinin düşürülmesinden sorumlu iki pilot darbe girişimiyle ilgili oldukları gerekçesiyle tutuklanmıştı. Peki 24 Kasım 2015 tarihinde Suriye sınırında sınırında neler oldu?

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Genel Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, dün akşam NTV canlı yayınında Rus savaş uçağının düşürülmesiyle ilgili şüphelerini böyle anlattı:

KOMUTANLARIN HABERİ YOK

"Rus uçakları bölgeye geldikten sonra daah önce pilotlara verdiğimiz angajman kuralları uygulama yetkisini Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na kadar çektik. Komutanı haberi olmadan ateş edilmesin dedik. Çünkü başımıza böyle bir şeyin geleceğini değerlendiriyorduk. Olay olduğu zaman Hava Kuvvetleri Komutanı'nın haberi yok. Genelkurmay Başkanı toplantıda. Hava Kuvvetleri Komutanı kendi karargahında. Komutana sormadan uçak düşürüyor. Sadece iki pilot yok. Aşağıda radardan onları yönlendiren ekip var. İhlal radar çizgisinden belli olur. Aşağıdaki adamın suçu var. Radar görüyor uçakları yönlendiriyor. Yoksa pilot ihlali göremez. Öğreniyor Hava Kuvvetleri Komutanı, o sırada toplantıda olan Genelkurmay Başkanı Akar'ı arıyor. Daha sonra arasın tekrar arıyor komutanım uçak düşürüldü diyor. Haberleri yok. Mahkeme devam ediyor. Soruşturmada bunlar çıktı ortaya. "

RUS UÇAĞI OLDUĞU BELLİ

"Yerdeki radar ekibi vurmadan önce Ankara'ya sorabilir mi?" sorusuna Pekin şu yanıtı verdi:

"Sorabilir. Uçaklar geliyor bizim sınıra doğru sonra dönüyor. Akdeniz'e doğru. Bunun anlamı uçaklarda hava savunma sistemleri yok. Sadece havadan yere sistemler var. Bütün her şey belli. Rus uçağı olduğu belli. İskenderun üzerinde radarlarımız var. Suriye'nin herhangi bir alanında uçak kalktığı zaman anında radar ekranına düşer. Hangi uçağın rotasını irtifasını öğrenirsiniz. Dolayısıyla buruda bir kasıt olduğu zaten belli. Ama ısrarla Başbakan Davutoğlu böyle şey söyledi. Türkiye'nin NATO'ya başvurması, ondan sonra gerginleşme. Buralara kadar geldik."