BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,79
ALTIN 2.433,11
HABER /  GÜNCEL

Rus muhalif lider Navalni Moskova'ya döndü

Dolandırıcılıkla suçlanarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Rus muhalif lider Aleksi Navalni Moskova'ya dönüşünde taraftarlarına seslendi ve 'Moskova belediye başkanlığı seçimlerine aday olacağız ve kazanacağız dedi.

Abone ol

Dolandırıcılıkla suçlanarak beş yıl hapis cezasına çarptırıldıktan sonra kefaletle serbest bırakılan Rus muhalif lider Aleksi Navalni Moskova'ya dönüşünde, taraftarlarına seslendi ve "Moskova belediye başkanlığı seçimlerine aday olacağız ve kazanacağız" dedi.

Navalni Perşembe günü, Moskova'nın 900 kilometre kuzey-doğusundaki Kirov kentinde, danışmanlık yaptığı bir kereste şirketinde zimmetine yarım milyon dolar geçirmekten suçlu bulunmuştu.

Mahkumiyet kararı ABD, Avrupa Birliği ve bazı insan hakları gruplarınca siyasi bulunarak eleştirilmişti.

Yargıç, Cuma günü temyiz başvurusu sonuçlanıncaya kadar Navalni'nin serbest bırakılmasını kararlaştırmıştı.

Başkente dönüşünde bir tren istasyonunda taraftarlarına hitap eden Navalni, "Biz çok büyük bir gücüz ve Kremlin'in istediği kişileri hapse atma ayrıcalığını elinden aldık" dedi.

'Af için önce suçunu kabul etmeli'

Suçlu bulunmadan önce Navalni'nin 8 Eylül'de yapılacak Moskova belediye başkanlığı seçimlerine adaylık başvurusu kabul edilmişti.

Fakat mahkumiyet kararından sonra Navalni'nin seçime katılıp katılmayacağı konusunda belirsizlik vardı.

Navalni mümkün olduğu ölçüde seçim kampanyasına devam edeceğini söyledi.

37 yaşındaki muhalif lider, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'nin Birleşik Rusya Partisi'ne karşı yürüttüğü kampanya ve yolsuzluk iddiaları hakkında yazdığı makalelerle tanınıyor.

Perşembe günü mahkumiyet kararının açıklanmasından sonra Moskova'da binlerce kişi sokağa dökülmüş, Putin halkı izinsiz gösterilere katılmamaları konusunda uyarmıştı.

Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov, Navalni'nin Putin tarafından affedilme olasılığıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, "Mahkumun önce suçunu kabul etmesi gerekir" dedi.