BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,03
ALTIN 2.324,78
HABER /  GÜNCEL

Rus aşırı sağcı liderden Türkiye açıklaması!

Rusya Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Ankara-Moskova ilişkilerine değindi.

Abone ol

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım ile bir süre önce görüşerek Türkiye-Rusya ilişkilerini ele aldığı ortaya çıkan aşırı sağcı politikacı Vladimir Jirinovski, Rus basınına konuştu.

Sputnik Türkiye'nin haberine göre; Permskaya Tribuna gazetesine konuşan Rusya Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski, Ankara-Moskova ilişkilerine değindi.

Jirinovski, 24 Kasım’da Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürmesi sonucunda bozulan ikili ilişkileri düzeltmeye çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Yardım ile görüştüğünü söyleyen Rus politikacı, "Eğer ülkelerimiz arasındaki ilişkileri düzeltmeyi başarırsam bundan onur duyacağım, bu benim için gurur kaynağı olur" dedi.

"ARABULUCULUK DEĞİL"

Hürriyet’e konuşan Büyükelçi Yardım, Jirinovski ile gerçekleşen temasın arabulucu arayışı olmadığını söylemişti. Jirinovski ile görüşmenin 3 Haziran tarihinde gerçekleştiğini belirten Büyükelçi Yardım, “Bu temasa bakarak Rusya siyasi partileri arasında arabulucu aradığımız anlamı çıkarılmamalı. LDPR lideri Jirinovski ile Rusya parlamentosunda temsil edilen üçüncü büyük parti olarak görüştük. Rusya’da toplum görüşüne yön veren siyasi partilere Türkiye’nin tutumunu anlattık” demişti.

PUTİN’E GÖRÜŞ AÇIKLIYOR

Şimdiki Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov gibi, Jirinovski de bir Türkolog. Avrasya bölgesi uzmanlarının Hürriyet’e açıklamalarına göre, her iki isim de Putin’e Türkiye ile ilişkilere ilişkin görüş veriyorlar. Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti’nin (LDPR)¸ eski adıyla Rusya Liberal Demokrat Partisi’nin 1992’deki kuruluşundan beri liderliğini yürüten Jirinovski, kamuoyunda farklı çıkışlarıyla tanınıyor. Ancak konunun uzmanları, Jirinovski’nin, ilgili çevreler tarafından Rusya’da “derin devletin” resmi olarak dile getiremediklerini, kendi üslubuna göre kamuoyu konuşmalarında dile getiren kişi olarak bilindiğini ve böyle kabul gördüğünü belirtiyorlar. Rus medyasında sık sık Türkiye karşıtı söylemleriyle yer bulan Jirinovski, en son, geçen Mart ayında “Avrupa ile anlaşan Türkiye’nin, Suriye’nin intikamını almak için mülteci akımını Kafkaslar üzerinden Rusya’ya yönlendirmeye hazırlandığını” iddia etmişti. “Moskova’nın Sesi” radyosuna konuşan Jirinovski, “Rusya’nın tıpkı Sovyet Birliği dönemindeki gibi KGB tarzı bir istihbarat örgütü kurması gerek. Özellikle güney istikametinde sınırlarımızı kuş uçmaz hale getirmeliyiz” demişti.

SKANDAL İFADELER

Radikal sağ görüşleri savunan Jirinovski’nin Türkiye ile ilgili sarf ettiği skandal açıklamalarından bazıları ise şöyle: 2015 yılında Jirinovksi, “Türkiye’nin yarısı Ermenilere verilmeli” demişti. Aynı yılın 24 Kasım tarihinde Rus uçağının düşürülmesi sonrası “Boğazları kapatırlarsa İstanbul’a atom bombası atarız” demişti. Bu yılın mart ayında “Türkiye işgal edilmeli. Ermeni ve Kürt gruplar doğudan, Bulgar ve Yunanlılar batıdan girmeli. Türkiye yok edilmeli” gibi ifadeler kullanmıştı.

TÜRKİYE'DEN RUSYA'YA BAŞSAĞLIĞI

Öte yandan Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği, Rusya’ya bağlı Karelya Cumhuriyeti’ndeki Syamozero Gölü üzerinde yolculuğa çıkan bir grubun bindiği botların alabora olması sonucunda yaşamını yitiren 14 çocukla ilgili Rusya halkına başsağlığı diledi.

Büyükelçiliğin Facebook sayfasından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Rusya'nın Finlandiya sınırına yakın Karelya Cumhuriyeti’ndeki Syamozero Gölü'nde bir etkinliğe katılan çocukları taşıyan teknelerin fırtına nedeniyle alabora olması sonucu 13 çocuk ve bir eğitmenin hayatını kaybettiğini öğrendik. Kazada vefat edenlerin ailelerine başsağlığı diliyoruz.”