BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,83
ALTIN 2.496,12
HABER /  DÜNYA

Rum Kesimi yasta

Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz cuma akşamı hayatını kaybeden eski Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides, son yolculuğuna uğurlanıyor.<br/>Rum ga...

Abone ol

Güney Kıbrıs’ta geçtiğimiz cuma akşamı hayatını kaybeden eski Rum Yönetimi Başkanı Glafkos Klerides, son yolculuğuna uğurlanıyor.
Rum gazeteleri, Klerides ile ilgili haberlere yine geniş bir şekilde yer verirken, cenaze töreninin bugün yapılacağı kaydedildi. Rum gazeteleri ayrıca Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in, naaşının dün Aya Sofya Kilisesi’nde katafalka konduğunu ve siyasilerin yanı sıra binlerce kişinin saygı geçişinde bulunduğunu yazdı.
Alithia gazetesi “Halk Ve Devlet Toplu Olarak Saygı Geçişine Katıldı- Kıbrıs’ın Büyük Lideri Glafkos Klerides’e Minnettarlıklarını Sundular” başlıklı haberinde, devlet yetkilileri ile halkın, Strovolo’daki Aya Sofia Kilisesi’nde katafalka konan Klerides’in naaşını dün 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret ederek saygı geçişinde bulunduklarını belirtti.
Klerides’in naaşının, dün sabah saat 08.00’de Kilise’ye götürüldüğünü ve burada Rum Adalet Bakanı Yoanas Nikolau, Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Tasos Mitsopulos, Savunma Bakanı Fotis Fotiu, Strovolo Belediye Başkanı Lazoros Savvidis ve Klerides’in yakın çalışma arkadaşı Rum Başkanlık eski Müsteşarı Pantelis Kuros tarafından karşılandığını yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, tüm Bakanlar Kurulu üyeleri ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ile birlikte, Klerides’in naaşını saat 10.30’da ziyaret ettiğini belirtti.
Habere göre, Klerides’in katafalka konan naaşını ziyaret edenler arasında, Rum Başsavcı Kostas Kliridis, Başsavcı Yardımcısı Rikkos Erotokritu, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Vasilis Papayoannu, Karpaz Bölge Piskoposu Hristoforu da bulunuyor.
Gazete ayrıca devlet ve hükümet yetkililerinin ardından DİSİ liderliğinin de, tüm milletvekilleri ve yetkilileri ile birlikte, Aya Sofia Kilisesi’ne giderek Klerides’in naaşını ziyaret ettiğini belirtti.

ÇELENK YERİNE KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ’NE KATKI
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Klerides’in kayıplar konusundaki hassasiyetinin bilinmesi üzerine Klerides’in ailesinin, halkın cenazeye çelenk göndermek yerine Kayıp Şahıslar Komitesi’ne katkıda bulunmasını istediğini yazdı.
Habere göre Kayıp Şahıslar Komitesi’ne katkı yapmak isteyenlerin, gerek cenazenin gerçekleştirileceği Kilise’de, gerekse ilgili bankalardaki hesaplara katkıda bulunabilecekleri de belirtildi.

YABANCI YETKİLİLER DE CENAZEYE KATILIYOR
Habere göre, Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in cenazesine, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Savunma Bakanı Dimitris Avromopulos’un yanı sıra Sırbistan Başbakanı Tomislav Nikolic, Dışişleri Bakanı İvan Mrkiç, İsrail Turizm Bakanı Uzi Landau, Avrupa Halk Partisi Başkanını temsilen Avrupa Halk Partisi Sekreterliği Basın Sözcüsü Kostas Sasmatzoğlu da katılıyor.

150 POLİS GÖREV YAPACAK
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in cenaze töreni sırasında trafik ve güvenlik konularında 150’yi aşkın polis memurunun görev yapacağını yazdılar.
Rum Polis Genel Müdürlüğü’nde dün ilgili bir toplantının gerçekleştirildiğini yazan gazete, yabancı yetkililerinin karşılanması ve güvenliklerinin sağlanması da dahil olmak üzere, tüm çalışmalar için 150’yi aşkın polisin görev yapacağını belirtti.

KLERİDES ADINA RUM BAŞKANLIK KONUTUNDA AÇILAN TAZİYE DEFTERİ
Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides için dün sabah Rum Başkanlık Konutu’nda bir taziye defteri açıldı.
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, taziye defterini ilk Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in imzaladığını yazdı.
Habere göre Anastasiadis, taziye defterini imzalarken, “büyük bir yas içerisinde Kıbrıs Cumhuriyeti eski Başkanı Glafkos Klerides’e veda ediyor, milletvekilliği, Meclis Başkanlığı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanlığı mücadelelerinin içinde bulunmasıyla vatanı Kıbrıs’a yaptığı katkılardan dolayı O’nu saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ardından taziye defterini, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, Rum Bakanlar Kurulu üyeleri, Rum Başkanlık Müsteşarı ve Hükümet Sözcüsü, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, DİKO Başkanı Marios Karoyan, EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Vatandaşlık İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, KS EDEK Onursal Başkanı Vasos Lissaridis ile Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, DİKO Milletvekili Nikolas Papadopulos, Başsavcı Kostas Kliridis imzaladı.

KIBRISLI TÜRKLERDEN DE TAZİYE MESAJI
Politis gazetesi, Klerides için Rum kesimindeki “Glafkos Klerides Enstitüsünde” www.clerides.org isimli internet adresinde açılan taziye defterine, son 24 saat içerisinde, aralarında Kıbrıslı Türklerin de bulunduğu, binlerce kişinin mesaj attığını yazdı.
Habere göre, taziye defterine mesaj atan Kıbrıslı Türkler, Klerides’in Kıbrıs’ın bütünleşmesini görmeden önce ölmesinden duydukları üzüntüyü dile getirirken bunlar arasında, İbrahim Aziz ve Genç TV’den Fatma Kişmir’in de bulunduğu belirtildi.

TC DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İLE YABANCI YETKİLİLERİN TAZİYE MESAJLARI
Politis gazetesi ve diğer gazeteler , TC Dışişleri Bakanlığı’nın, Klerides için yayımladığı taziye mesajına yine yer verdiler.
Fileleftheros gazetesi, yabancı yetkililerin, Glafkos Klerides’e yönelik taziye mesajlarının devam ettiğini yazdı.
Gazete, İngiltere Başbakanı David Cameron’un taziye mesajında, Klerides’in tüm yaşamı boyunca Kıbrıs’a yönelik katkısına atıfta bulunarak, ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini yazdı.
BM Genel Sekreteri’nin eski Yardımcısı Gustave Feissel ise yayımladığı taziye mesajında, Klerides’in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirirken Klerides’i tanıma ve birlikte çalışma şansına sahip olmasından dolayı da onur duyduğunu ifade etti.
Feissel “Hiç kimse Klerides’ten daha fazla Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasını arzu edemezdi” ifadesini kullandı.
Almanya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Gabriella Guellil, Avrupa Komisyonu Genişleme eski Genel Müdürü Michael Leigh, İngiliz Milletvekili Sir Roger Gale de birer taziye mesajı yayımladı.

TİTİNA LOİZİDU
Fileleftheros gazetesi, KKTC’deki taşınmaz malına ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde dava açan ve bunu kazanan Titina Loizidu’nun da yazılı bir açıklama yaparak, Klerides’in ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini belirtti.
Loizidu, açıklamasında, AİHM’de Türkiye aleyhine açtığı davaya atıfta bulunarak, Klerides’in bu davaya yönelik katkısından da bahsetti.
Loizidu, AİHM’e yönelik davasının en zor sürecinde Klerides’in Rum Yönetimi Başkanı olarak sonuç verici bir şekilde müdahalede bulunduğunu, bu nedenle kendisine duyduğu minnettarlığı dile getirdi.

OMİRU: “KLERİDES S-300’LERİN GETİRİLMESİNDE ISRAR ETMİŞTİ”
Politis gazetesine göre, Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, dün akşam RİK’e yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi eski Başkanı Glafkos Klerides’in, 27 Kasım 1998 yılında Atina’da gerçekleştirilen toplantıda, S-300’lerin Güney Kıbrıs’a konuşlandırılması konusunda ısrarlı olduğunu ifşa etti.
Gazete, Omiru’nun o dönemde Klerides Hükümeti’nde Savunma Bakanı olduğunu da anımsattı.
Habere göre, Omiru açıklamasında ayırca Klerides’in, S-300’lerin Girit’e konuşlandırılması sorumluluğunu üstlenerek o dönemde, toplantıda tam olarak ne olduğu konusunda açıklamalarda bulunmaktan kaçındığını da belirtti.
(İHA)