BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.430,83
HABER /  GÜNCEL

RTÜKten bir ceza da prezervatif reklamına

RTÜK, prezervatif reklamlarının ''Gençlerin ve çocukların ahlaki gelişimini zedelediği'' gerekçesiyle hangi kanala ceza verdi.

Abone ol

RTÜK prezervatif reklamlarının ''Gençlerin ve çocukların ahlaki gelişimini zedelediği'' kararına vardı. RTÜK bu nedenle prezervatif reklamlarını, çocukların TV izlediği saatlerde yayınlayan CNN Türk'e ''Uyarı'' cezası verdi.

CNN Türk'te bir süre önce gündüz saatlerinde ''Fiesta'' adlı prezervatif reklamı yayınlandı. Çizgi film biçimindeki reklamda, masada yemek yiyen bir çift görünüyor. Bu sırada erkek, cebinden bir mücevher kutusu çıkarıyor ve kadına veriyor. Kutunun içinden ise ''Fiesta'' marka prezervatif çıkıyor. Bunun üzerine kadın çizgi roman kahramanı, toplu olan saçlarını açarak dağıtıyor ve ekrana da '' Asıl eğlence şimdi başlıyor. O kadar ince ki varlığını siz bile unutabilirsizin'' yazsı geliyor.

AKP'LİLERE GÖRE AHLAKİ GELİŞİMİ ZEDELİYOR
RTÜK toplantısında, bu reklamın çocukların TV izlediği saatlerde yayınlanmaması gerektiği vurgulandı ve yasada belirtilen ''Gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması” ilkesinin ihlal edildiği öne sürüldü. Bu nedenle CNN Türk'e uyarı cezası verildi.

''CİNSELLİK GENÇLERE DE ANLATILMALI''
Karara, RTÜK'ün CHP kontenjanından seçilen üyeleri Şaban Sevinç ve Mehmet Dadak karşı çıktı. Sevinç yazdığı muhalefet şerhinde şöyle dedi:

'' Çizgi film şeklinde komedi yoluyla bu ürün tanıtılırken, bu anlatımın özellikle izleyebilecek çocuklar üzerinde yanlış etki bırakmamasına azami dikkat edilmiştir. Prezervatifin başlı başına çağrıştırdığı cinsellik, Üst Kurul çoğunluğu tarafından çocuk ve gençlerden gizlenmesi gereken bir yetişkin ihtiyacı olarak algılandığından, bu cezanın verildiği düşüncesindeyim. Oysa cinselliğin bu yayındaki gibi yöntemlerle, çocuk ve gençlere anlatılması, günümüzde çağdaş eğitim sistemi tarafından kabul edilmektedir. Bu nedenlerle çoğunluk kararına katılmıyorum.