BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,05
ALTIN 2.324,50
HABER /  GÜNCEL

RTÜK'ten AK Parti iddialarına cevap!

RTÜK AK Parti'nin reklam filmini yayınlayan televizyon kanallarıyla ilgili uzman raporlarını 'akladığı', 'sümen altı ettiği' yönündeki haberler için açıklama yaptı.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), AK Parti'nin reklam filmini yayınlayan televizyon kanallarıyla ilgili uzman raporlarını ''akladığı'', ''sümen altı ettiği'' yönündeki haberlerin tamamen gerçek dışı olduğu bildirildi.  

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında yer alan, üst kurulun Adalet ve Kalkınma Partisi'nin reklam filmini yayınlayan televizyon kanallarıyla ilgili uzman raporlarını ''akladığı'', ''sümen altı ettiği'' yönündeki haberlerin tamamen gerçek dışı olduğu belirtildi.

Açıklamada, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 30. maddesine göre seçimlerle ilgili olarak seçim dönemlerinde yapılan yayınlara ilişkin usul ve esasların Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından düzenlendiği hatırlatıldı.

Üst kurulun, medya hizmet sağlayıcılarının seçim dönemlerindeki yayınlarını YSK kararları doğrultusunda izlediği, denetlediği ve değerlendirdiği belirtildi.

Açıklamada, Seçimlerle ilgili yayınlar hakkındaki uzman raporlarının üst kurulda görüşüldükten sonra değerlendirilmek üzere ivedilikle YSK'ya intikal ettirildiği ifade edilerek, ''Çünkü söz konusu yayınlarla ilgili müeyyide uygulama yetkisi sadece YSK'ya ait olup, RTÜK'ün müeyyide uygulama ya da uygulamama yetkisi bulunmamaktadır'' denildi.

Haberlerde sözü edilen, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin reklamıyla ilgili olarak hazırlanan 41 adet uzman raporunun da 1 Nisan 2015 tarihli üst kurul toplantısında görüşüldüğü belirtilerek, değerlendirildikten sonra 2 Nisan 2015 tarihi itibarıyla karara bağlanmak üzere YSK'ya gönderildiği kaydedildi.

Açıklamada, ''Dolayısıyla raporların 'aklanması' veya 'sümen altı edilmesi' söz konusu değildir. Raporlar, seçim dönemlerindeki yayınlarla ilgili tek karar merci olan YSK'ya intikal ettirilmiş olup, bu husus tüm üst kurul üyeleri tarafından da bilinmektedir'' ifadelerine yer verildi.