BIST 9.722
DOLAR 32,54
EURO 34,86
ALTIN 2.426,85
HABER /  MEDYA

RTÜK STV'yi bu kez Bonzai'den vurdu!

RTÜK'ten Gülen Cemaati bünyesindeki Samanyolu Yayın Grubu'na ceza üstüne ceza yağıyor. STV bu kez Soma ve Bonzai konulu haberleri nedeniyle ağrı para cezaları aldı...

Abone ol

Gülen Cemaati bünyesindeki Samanyolu Yayın Grubu'na, yolsuzluk soruşturmasının başladığı Aralık ayından bu yana onlarca yayın durdurma ile 2 milyon liraya yaklaşan para cezaları veren RTÜK (Radyo Televizyon Üst Kurulu), bugün yeni cezalar gönderdi.

SOMA YAYINLARI İÇİN SAMANYOLU'NA CEZA

Soma'da geçtiğimiz ay meydana gelen ve 301 işçinin hayatını kaybettiği elim maden faciasıyla ilgili dikkat çekici yayınlar yapan ve olay yerine ilk giden ekipleriyle durumu ilk elden aktaran Samanyolu Haber Merkezi, yeni cezalara muhatap oldu.

RTÜK tarafından haber bülteninde Soma haberleri arasında verilen ve yayıncılık tabiriyle cingıl adı verilen müzikli geçişleri kullandığı için Samanyolu TV'ye 73 bin TL; Samanyolu Haber TV'ye 12.300 TL idari para cezası verildi.

Karara gerekçe olaraksa haberlerin arasında yayınlanan cingılların ''haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez'' ilkesini ihlal ettiği öne sürüldü.

BONZAİ KULLANMA YAŞI ÇOCUKLARA KADAR DÜŞTÜ HABERİNE DE CEZA

Samanyolu Haber geçtiğimiz ay bir dizi haber yaparak, özellikle büyük şehirlerde kullanımı oldukça yaygınlaşan ve nesli tehdit eder hale gelen sentetik uyuşturucuya dikkat çekmiş, bu konuda yetkilileri acil önlem almaya çağırmıştı. Samanyolu Haber, Kullanımı 8-9 yaşlarına kadar düşen, 2-3 TL'ye kolaylıkla satın alınabilen ve tedavisi bulunmayan bonzai'yle ilgili haberinde küçük çocukların uyuşturucu kullandıkları yerleri görüntülemiş ve bunu 'kimseye aldırmadan uyuşturucu içiyorlar' ve 'henüz 10 yaşındalar'  başlıklarıyla ekrana taşımıştı.

SEMBOL KULLANILMADI DİYE CEZA

''Çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz'' ilkesinin ihlal edildiğini düşünen RTÜK üyeleri sembol kullanılmadığı gerekçesiyle Samanyolu TV'ye 72 bin TL para cezası uygulanmasına karar verdi

RTÜK tarafından verilen bu cezalarla ilgili Samanyolu Yayın Grubu hukuki haklarını kullanacak.

DARBE OLDU DA FARKINDA MI DEĞİLİZ?

Cezanın ardından ilk tepki olarak ''Türkiye bataklığa saplanıyor, uyuşturucu her yere girmiş. RTÜK, halkı uyarıyoruz diye 71 bin lira ceza gönderdi. Yazıklar olsun.'' diyen Samanyolu Haber TV Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar, ''Soma'da 301 ölüme vesile olanlara ses yok. Habere müzik koydu diye Samanyolu TV'ye 71 bin lira ceza. Darbe oldu da farkında mı değiliz?'' diye sordu.

Yıkar konuyla ilgili tweetlerinde şunları yazdı:

''İlkokullara kadar inen uyuşturucuya dikkat çeken Samanyolu'na RTÜK cezayı kesiyor.  İbretlik... Türkiye'deki sorunlara el atmak, kamuoyuyla paylaşmak, haber hakkına sahip çıkmak baskı altında artık. Uyuşturucu gençleri ölüme sürüklüyor diyorsunuz, ceza yiyorsunuz. Eşini kaybeden Soma'lı hanımı yayınlıyorsunuz ceza alıyorsunuz. Kimse artık basın özgürlüğünden bahsedemez ve bu hukuksuzluktur. Türkiye'de de, Avrupa'da da basına sansürdür.''