BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,36
HABER /  GÜNCEL

RTÜK IŞİD'le ilgili yayın yasağı için açıklama yaptı

RTÜK Musul haberleriyle ilgili yayın yasağı hakkında açıklama yaptı.

Abone ol

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Musul haberleriyle ilgili yayın yasağı kararının Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verildiğini açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Musul haberleriyle ilgili yayın yasağı kararının RTÜK tarafından verilmediğini belirterek, "Söz konusu yayın yasağına, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesince karar verilmiştir" açıklamasında bulundu.

REHİNELERLE İLGİLİ HABERLERE YAYIN YASAĞI

RTÜK, Musul Başkonsolosluğundaki Türk vatandaşlarının IŞİD tarafından alıkonulmalarıyla ilgili yayınların durdurulmasına dair Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi kararının, "RTÜK'le ilişkilendirilmesi" nedeniyle açıklama yaptı. Açıklamada, medya hizmet sağlayıcıların yayınlarında uymaları gereken hususlar ile yayın ilkelerini ve kanun hükümlerini ihlal eden kuruluşlara uygulanacak müeyyideler anılan kanunla düzenlendiği belirtilerek,

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kanun hükümleri çerçevesinde yayınları denetler, yayın ihlalinde bulunan kuruluşlara yine kanunla belirlenmiş müeyyideleri uygular. Bu müeyyideler arasında yayın durdurma ve yayın yasaklama bulunmamaktadır. Yayın yasağı kararı vermek, münhasıran yargı kuruluşlarının yetkisindedir. Üst Kurul, yargı kuruluşlarından gelen yayın yasağı kararlarını sadece medya hizmet sağlayıcılara duyurmakla yükümlüdür."

denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Musul Başkonsolosluğundaki Türk vatandaşlarının IŞİD terör örgütü tarafından alıkonulmalarıyla ilgili yayın yasağı konulması da, bazı basın ve yayın kuruluşlarının iddialarının aksine, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun kararı değildir. Söz konusu yayın yasağına, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesince karar verilmiştir. Bu karar, Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından medya hizmet sağlayıcılara duyurulmak üzere Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna gönderilmiş ve 17 Haziran 2014 tarihinde yayınlanan basın bildirisiyle gereği yerine getirilmiştir. Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 Haziran 2014 tarihli yayın durdurma kararına, halen RTÜK Web Sitesinde yayımlanmakta olan basın bildirisinden verilen bağlantıyla erişim sağlanmaktadır. Basın bildirisi metninde söz konusu kararın Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine ait olduğu açıkça belirtilmesine rağmen, basın ve yayın organlarında yer alan haber ve yorumlarda yayın yasağı kararının RTÜK'le ilişkilendirilmesi gerçeği yansıtmamaktadır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından bu konuda alınmış bir karar bulunmamaktadır."