BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  GÜNCEL

RSF: TIR'larla ilgili yayın yasağı 'sansür'

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Adana'dan Suriye'ye giden TIR'larla ilgili yayın yasağını eleştiriyor. Açıklamada, halkın bilgilenme hakkının engellendiği belirtilerek, gazetecilerin bağımsızca işini yapmasına engel olunmaması isteniyor.

Abone ol

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Suriye'ye silah kaçırdığı iddiasıyla arama yapılan ve daha sonra Türkiye'nin istihbarat kuruluşu MİT'in hizmetinde olduğu anlaşılan TIR'larla ilgili yayın yasağına tepki gösteriyor.

"Siyasi kriz derinleşirken sansür nereye kadar gidecek?" başlıklı açıklamada, Adana'daki mahkemenin 13 Şubat'ta "devlet sırrı" gerekçesiyle getirdiği yasağın, halkın kamusal bir meselede bilgilenme hakkını engelleyen bir "sansür" olduğu vurgulanıyor.

Yasakla birlikte, Türkiye'nin dış politikası ve devlet kurumlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gülen hareketine karşı kullanılmasıyla ilgili tartışmaların önünün tıkandığını belirten RSF, Erdoğan'ın Habertürk televizyon kanalı yöneticisini arayarak yayın içeriğine müdahale ettiğine ilişkin telefon görüşmesi kaydına da gönderme yapıyor.

Reyhanlı bombalamaları ve Gezi Parkı eylemleri sırasındaki sansür ve otosansür, Today's Zaman gazetesi muhabiri Mahir Zeynalov'un sınırdışı edilmesi ve durumu, açıklamada değinilen diğer konular arasında.

'Bilgilenme hakkının ihlali'

Paris merkezli sivil toplum kuruluşunun Doğu Avrupa ve Orta Asya Masası Başkanı Johann Bihr, açıklamada şu ifadeleri kullanıyor:

"Bu bariz sansür eylemi, Türk halkının kamu yararıyla ilgili bir meselede bilgilenme hakkını ihlal etmektedir..."

"Ulusal güvenliği bahane olarak kullanan yetkililer bir kez daha Türk dış politikasının ve devlet kuruluşlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti tarfından Gülen hareketine karşı açtığı savaşta kullanılmasıyla ilgili meşru bir tartışmayı bastırmaya çalışmaktadır."

"Adalet sistemine, bu orantısız yasağı derhal kaldırmaya ve medyanın işini yapmasına izin vermeye çağırıyoruz. Böyle bir kutuplaşma döneminde bütün taraflar gazetecilerin bağımsız olarak çalışma, profesyonel etiği uygulama ve her türlü siyasi gündemden sakınma hakkına saygı duymalıdır."