BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,76
HABER /  GÜNCEL

Romanya'da siyasi kriz ve 'sivil darbe'

Devletin zirvesindeki kavganın gerisinde, ülkede merkez sağ ve merkez sol arasından yıllardır devam eden mücadele yatıyor.

Abone ol

Romanya’da Cumhurbaşkanı Traian Basescu ve Başbakan Victor Ponta arasında haftalardır devam eden çekişme, dün gece Romanya Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla sonuçlandı...

Basescu’nun cumhurbaşkanlılığı askıya alındı.

Cumhurbaşkanı hakkında nihai kararı 29 Temmuz'da düzenlenecek olan referandumda seçmenler vereecek.

Kamuoyu yoklamalarına göre halkın yaklaşık % 70’i cumhurbaşkanının görevden alınmasını destekliyor.

Romanya devletinin zirvesinde süren kavganın gerisinde ise ülkede merkez sağ ve merkez sol arasından yıllardır devam eden mücadele yatıyor.

Cumhurbaşkanı Basescu, Romanya’da merkez sağın lideri.

Hükümette ise Sosyal Demokrat Parti ve Sosyal Liberal Birlik partisi koalisyonu bulunuyor.

Siyasetin zirvesinde tıkanma

Ülkede iki cephe arasında yıllardır devam eden mücadelede, taraflar arasında ipleri tamamen koparan gelişme, eski başbakan ve sosyal demokratların eski lideri Adrian Nastase’nin geçtiğimiz ay Romanya mahkemesi tarafından hapis cezasına çarptırılması ve ardından da intihar girişiminde bulunmasıydı.

Romanya’daki sosyal demokrat hükümet, eski liderlerinin yolsuzluk suçlamasıyla mahkûm edilmesinin gerisinde Traian Basescu’nun olduğunu düşünüyor.

Koalisyon hükümeti cumhurbaşkanını görevden almadan önce, ülkede rejimin temel direklerini oluşturan kurumların yönetiminde bir dizi değişiklik yaptı ve de iki kademeli parlamentoda sahip olduğu çoğunlukla bir dizi yeni yasa çıkardı.

Hükümet, Senato'nun muhalefete bağlı başkanını değiştirdi, Anayasa Mahkemesi'ne yeni üyeler atayarak çoğunluğu ele aldı, Ombudsmanlık kurumunun yetkilerini kısıtladı ve devlet televizyonu ile radyosunun başına kendi kadrolarını getirdi.

Bunun ardından da meclise sunulan bir yasayla “Cumhurbaşkanı yetkilerini kötüye kullandığı” gerekçesiyle derhal askıya alındı.

Yerine koalisyon ortağı Sosyal Liberal Birlik (USL) partisi lideri getirildi.

Anayasa Mahkemesi de bu kararı onayladı.

Cumhurbaşkanı, ülkede bir başbakan gibi icraat yapmakla, iç siyasi gelişmeler konusunda tarafsızlığını korumamakla ve Romanya’da yargı süreçlerine etki yapmakla suçlanıyor.

Cumhurbaşkanı ise hükümeti sivil darbe gerçekleştirmekle ve ülkede demokratik rejimin temel hukuksal dayanaklarını ortadan kaldırmakla suçluyor.

Romanya’daki gelişmeler Brüksel tarafından da dikkatle izleniyor.