BIST 9.091
DOLAR 32,37
EURO 35,01
ALTIN 2.326,17
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Robot balıklar sayesinde deniz kirliliği önlenecek

İngiliz bilim adamlarının deniz kirliliğini saptamak amacıyla geliştirdiği robot balık projesi göreni hayran bırakıyor...

Abone ol

İNTERNETHABER

Thames Nehri'ne bırakılan robot balık, su kirliliğiyle ilgili olarak üç boyutlu bir harita çıkaracak.

50cm uzunluğunda, 15cm yüksekliğinde ve 12cm genişliğinde olan bu robot balıklar, içlerine yerleştirilen elektronik sensörler sayesinde su içindeki zararlı kimyasalları koklayabiliyorlar.

Projeye öncülük eden BMT Group Ltd şirketinden yapılan açıklamaya göre, kendi kendine hareket edebilen balık, bir sazan balığına benziyor. Kimyasal alıcılarla donatılmış robot balık,  gemilerden sızan yakıt, suya karışan kimyasal maddeler gibi kirliliğin kaynağı tespit edebiliyor.

İngiltere'nin doğusundaki Essex Üniversitesi araştırmacıları tarafından tasarlanan robot balık uzaktan kumandayla yönlendirilmiyor. Ama navigasyon sistemi sayesinde, aküsünün bitmesine yakın, yani her 8 saatte bir bağlantı limanına dönebiliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından oluşturulan 2 milyon 600 bin avroluk bir araştırma projesi bünyesinde, İspanya'nın kuzeyindeki Gijon limanından da 5 robot balığın suya bırakılması planlanıyor. Ayrıca diğer Avrupa ülkelerinde de ilerleyen dönemlerde beşer balık bu iş için görev yapacak. Robot balıklar insanlarla iş birliği halinde çalışarak kirlilikle mücadele edecekler.

İşte kendisinden çok şey beklenen balığın ilk görüntüleri: