BIST 9.769
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.435,50
HABER /  GÜNCEL

Rizeli turizmciden AB liderlerine mektup

Türkiye'ye yönelik haksız vize uygulamalarını isyan ettirdi. Rizeli turizmci Mehmet Okumuş, önemli isimlere mektup yolladı.

Abone ol

"Vizesiz Avrupa Hareketi" Başkanı Mehmet Okumuş Avrupa Birliği'nin siyasi organlarına resmi bir başvuru yaparak Türk vatandaşlarına yönelik 30 yıldır devam eden haksız vize uygulamalarının tamamen kaldırılmasını talep etti.

İngiltere'de bulunan Vizesiz Avrupa Hareketi isimli sivil toplum platformunun kurucu başkanı Rize'li turizmci Mehmet Okumuş; AB Komisyunu Başkanı Jose Manuel Barroso ,Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz , AB üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile AB Parlamentosu'nun 750 milletvekiline resmi başvuru niteliğinde kapsamlı bir mektup göndererek ; AB'nin Türkiye'ye yönelik 30 yıldır uygulamakta olduğu hukuki olmayan vize rejimini tamamen değiştirmesini , vizelerin tamamen kaldırılmasını ve Türkiye'nin " AB'ye vizesiz girebilecek ülkeler" listesine dahil edilmesini talep etti.

Rize'li turizmci Mehmet Okumuş Arupa Birliği'nin siyasi organlarına 21 Mayıs 2012 tarihinde resmi dilekçe niteliğinde yaptığı başvurusunda Türkiye'ye yönelik vize uygulamalarının ;AB ile geçmişte imzaladığımız uluslararası anlaşmalar , AB hukuk organlarından çıkmış olan mahkeme kararları , AB'nin geçmişte müzakere yada adaylık sürecindeki ülkelere yönelik uygulamaları ve Türkiye - AB ilişkileri incelendiğinde ; hukuki , etik , ahlaki, insani olmadığını belirterek Avrupalı siyasilere " Türkiye'ye 30 yıldır uygulamakta olduğunuz hukuksuz vizelerin kaldırılması için gerekli adımları atın , bu haksız , kabul edilemez uygulamaya son verin ." çağrısında bulundu.

TALEP DEĞİL , HUKUKİ HAK

Okumuş başvurusunda Türkiye'nin AB ile 1963 yılında imzaladığı Ankara anlaşmasına bağlı 1970 Brüksel Katma Protokolündeki  Standstill hükmünün  Türk vatandaşlarının Avrupa'da vizesiz dolaşım hakları için bir dönüm noktası olduğunu ve yasal gerekçelerin bu maddede açıkca yer aldığını belirtti.

Okumuş bu kazanılmış yasal hakkın daha sonra Avrupa Adalet Divanı'nın son 20 yılda Türk vatandaşlarının lehine vermiş olduğu yaklaşık 50 tane mahmeke kararı, AB üyesi ülkelerdeki yerel ve federal mahkemelerin aynı yöndeki onlarca kararlarıyla da açıkca onaylandığını belirtti.

Okumuş başvurusunda Türkiye açısından Vizesiz Avrupa'nın bir talep değil ;AB'ye tam üyelikten önce var olan kazanılmış hukuki bir hak olduğunu , bu hukuki kazanımın AB ile imzaladığımız uluslararası anlaşmalardan doğduğunu ve bu hakkın AB'nin hukuk organları tarafından da mahkeme kararlarıyla defalarca onaylandığı belirterek , Avrupa'lı siyasilere ; " AB hukuk sisteminin onaylandığı Türkiye'nin vizesiz dolaşım hakkına siyasi olarak da saygı gösterip , bu hakkımızı iade edin. " çagrısında bulundu.

AB'DEN TÜRKİYE'YE ÇİFTE STANDART

Mehmet Okumuş başvuru dilekçesinde Avrupa'nın Türkiye'ye çifte standart uygulamakta olduğunu söyleyerek çok çarpıcı tespitlerde bulundu..

Türkiye'nin Avrupa'nın iyi bir müttefiği, ekonomik ve stratejik ortağı olduğunu belirten Okumuş ; Türkiye'nin AB'nin ekonomisine ve savunmasına uzun yıllardır katkıda bulunmakta olduğunu söyledi.

AB'nin müzakerelere başlayan bazı ülkelere vizeyi kaldırıp , diğerlerine vize uygulamayı devam ettirmesini eleştiren Okumuş ; Türkiye'nin AB ile tam üyelik için müzakerelere 2005 yılında başladığını , Türkiye ile aynı tarihte müzakerelere başlayan Hırvatistan'a vizelerin kaldırılıp , Türkiye'ye vize uygulamasının halen devam etmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Başvurusunda AB'nin haksız uygulamalarına genişçe değinen Okumuş ; AB'nin geçmişte Sırbistan , Makedonya ve Karadağ gibi henüz aday statüsünde dahi olmayan ,yada müzakerelere bile başlamamış bazı aday ülkelere vize uygulamasını kaldırdığını belirtti.
Okumuş AB'nin coğrafi olarak çok uzağında yer alan Paraguay , Uruguay , Honduras , Güney Kore , Brezilya ,Tayvan ,Guatemala gibi ülkelere vizeyi kaldırdığını ; AB 'ye üyelik için aday dahi olmayan Rusya , Ukrayna , Moldova ile vizelerin kaldırılması için görüşmelere başladığını fakat AB'nin yıllarca ekonomik ve stratejik ortağı olan , güçlü ve istikrarlı ekonomisi - genç nüfusu ile yalnızca bölgesinde değil dünyada bir lider konumunda olan , AB ile tam üyelik için müzakere sürecine 2005 yılında başlamış olan, Avrupa'nın kalbindeki Türkiye’ye halen vize uygulamasını sürdürdüğünü belirtti.

LİDER VE GÜÇLÜ TURKİYE "VİZE DUVARLARINI" HAK ETMİYOR

AB ülkelerinde ve dünya genelindeki küresel ekonomik krize rağmen ,Türkiye'nin istikrarlı ekonomik ve siyasi yapısı ile bulunduğu bölgede ve dünyada bir lider konumunda olduğunu söyleyen Okumuş ;Türk vatandaşlarının Avrupa'ya artık göçmen olarak çalışmaya değil ; AB'de yatırımlar yapıp , yeni istihdam imkanları yaratmak , ithalat ve ihracaat anlaşmaları imzalamak , ticaret ,eğitim ,tatil yapma amaçlı gittiklerini belirterek , AB li siyasilere mektubunda şöyle  seslendi : "Dünyadaki Açık ve Net Rolüyle Türkiye Vize Duvarlarını Hak Etmiyor. "

VİZELER DERHAL KALDIRILSIN

Türkiye'nin ve Türk vatandaşlarının bu hukuksuz uygulamadan dolayı 30 yıldır çok büyük ekonomik ve sosyal zararlara uğradığını belirten Okumuş; insanların vize başvurusu için konsolosluklarda uzun vize kuyruklarında saatlerce , hatta günlerce bekletildiğini , tüm ozel hayatlarına dair bilgi ve belgelerinin teşhir edilip sorgulandığını , yüksek vize ücretleri alındığını söyledi.

Vize uygulamasının uluslararası anlaşmalara ,İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne, AB hukuk sistemindeki mahkeme kararlarına aykırı olduğunu belirten Okumuş ; AB'nin siyasi organlarının gerekli adımları ivedilikle atmasını ; bu haksız , hukuksuz , kabul edilemez uygulamanın derhal durdurulmasını ve AB'nin Türkiye'ye uyguladığı vizelerin derhal kaldırılmasını istedi.