BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Rıza Sarraf'ı tutuklayan savcı kovuldu!

İRAN asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf'ı tutuklayan savcı Preet Bharara kovuldu. Preet Bharara yaptığı açıklamayla istifa etmediğini kovulduğunu duyurdu.

Abone ol

ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions'ın istifasını istediği New York Güney Bölge Savcısı Preet Bharara, "İstifa etmediğini, kovulduğunu" açıkladı.

ABD Adalet Bakanlığı, bir önceki başkan Barack Obama döneminde görev yapan 46 savcının istifasının istendiğini duyurmuştu.

Adalet Bakanlığı'nın sözcüsü Sarah Isgur Flores konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir önceki dönem görev yapmış olan savcıların bir bölümünün zaten istifa ettiğini, şimdi ise geri kalanları istifasının istendiğini açıklamıştı.

YAKLAŞIK YARISI

ABD'de toplam 93 federal savcı bulunuyor. Görevden alınan savcı sayısı, toplamın yaklaşık yarısı. Geriye kalan 47 savcı yeni yönetim tarafından atanmıştı ve çoğunluğu oluşturuyordu.

CLINTON TAMAMINI GÖREVDEN ALMIŞTI 

ABD'deki hükümet değişikliklerinde federal savcıların değiştirilmesi, alışıldık bir uygulama. Bazı hükümet değişikliklerinde, federal savcıların değiştirilmesi kademeli olarak yapılırken, bazı hükümetler bu işlemi geniş kapsamlı ve hızlı şekilde yapmayı tercih ediyor. 1993 yılında Clinton, 93 federal savcıyı birden görevden alarak sert bir geçiş yapmıştı.

BHARARA KARARI SÜRPRİZ OLDU 

Görevden alınan savcılar arasında, önemli yolsuzluk davalarına bakan ve yüksek profilli olduğu kabul edilen Preet Bharara da var. Bharara'nın görevden alınmasının sürpriz olduğu belirtiliyor çünkü Bharara, geçtiğimiz kasım ayında, daha sonra resmen ABD Başkanı olan Donald Trump ile buluşmuştu ve Trump'ın kendisinden 'görevde kalmasını' istediğini açıklamıştı.

Bharara Türk kamuoyunda 'Sarraf davası' nedeniyle yakından tanınıyor. Rıza Sarraf, "kara para aklama, bankacılık sahtekarlığı ve ABD'nin İran'a karşı uyguladığı yaptırımları delme" suçlamaları ile New York'ta tutuklu olarak yargılanıyor.

Reza Zarrab'ı tutuklayan savcı tanıdık çıktı Preet Bharara kimdir?