BIST 9.769
DOLAR 32,57
EURO 35,02
ALTIN 2.435,50
HABER /  GÜNCEL

Gülen Hz. İsa mı? Bu iddiayı ilk kim söyledi?

Fethullah Gülen'i Hz. İsa mı sanıyorlar? İzmir yıllarında Gülen'i tanıyan isimden şok açıklamalar.

Abone ol

Risale-i Nurlarla ilgili araştırma kitaplarıyla bilinen İttihad Yayınları'nın Genel Müdürü Mesut Zeybek, Gülen'in Hz. İsa olduğu iddialarının 40 yıl önce ortaya atıldığını ve çevresinin buna inandırıldığını söyledi.

Yeni Şafak sine konuşan Zeybek, 1974 yılında birebir görüştüğü Gülen'in Hz İsa olduğuna ilişkin iddiaları yalanlamadığını söyledi.

Risalelerde Mehdi'nin İman, Hayat ve Şeriat olarak üç vazifesi olduğundan bahsedildiğine dikkat çeken Zeybek, 'Yayınladıkları eserlerde bu bahsi kaldırdılar. Çünkü Risalelerde Mehdi'nin bir kişi değil bir şahsı manevi olduğu yazar. Üstad o Şahs-ı Manevi Risale-i Nur'dur diyor. Burayı çıkarmışlar. Çünkü şahs-ı manevi olursa kendi hocalarına bir şey kalmayacak' şeklinde konuştu.

Gülen ile tanışıklığınız nereden?

İzmir'de İmam Hatip'te okudum. Fethullah Hoca 1967 -68'lerde Kestane Pazarı'nda vaaz verirdi. Orada tanıştık. Kestane pazarı Camii'ne 50 metre mesafede dükkanımız vardı. İzmir'de 1971 muhtırasının ardından Nurculuk davasında ileri gelenleri topladılar ben de mahkemeleri takip etmek için gittim. Orada Nurcuları daha yakından tanıdım. Mahkemeler devam ederken Nur talebeleriyle tanıştım ve derslerine gitmeye başladım. Sonraki dönemde ben de 5-6 ay hapis yattım. Gülen'in Nurlarla ilgisi olmadığını o dönemde öğrendim ilk.

GÜLEN'İ İSA SANIYORLAR

Ama Gülen Nurcu olarak biliniyor?

Gülen cemaati Risaleleri ilk kez 2007'de bastı. Önce Emirdağ, Barla ve Kastamonu lahikalarını işlerine gelmeyen kısımları ayıklayarak bastılar. Daha sonra Risaleleri sadeleştirme adı altında komple bastılar. Gülen Üstad'ın varisi değil, izinleri de yok basmaya. Ama asıl cinayet tahrifatta. Biz sadeleştirme değil Sahteleştirme diye reddiyeler yazdık. Mesela enteresandır Üstadın 2. Dünya Harbi'nde Komünizm'in azgınlığına karşı Hıristiyanlara ve dinsizlere karşı olan mücadelesini kendi politikalarına uymadığı için çıkardılar. İsa (a.s) ile ilgil kısımları da Fethullah Hocayı İsa (a.s) gibi gördükleri için çıkardılar.

'İsa (as) gibi mi görüyorlar?

Yakınındakileri Gülen'in Hz. İsa olduğuna inandırmışlar. Kendisi ben Hz İsa'yım demiyor ama yanındakilere İsa (a.s)nın nasıl geleceğini 40 yıl önce 'Bir gün valizle İzmir'e çıkar gelir' sözleri ile anlatmış. 'Hoca da elinde valizle geldi tamam budur' demişler. Hoca da Hz.İsa değilim demiyor. Ben İsa'yım (as) da demiyor ama bütün adresler ona çıkıyor.

Bu konuyu Gülen ile konuştunuz mu?

Bu konu İzmir esnafı abiler arasında konuşulunca hocanın kulağına gitmiş. Hoca rahatsız olmuş. 'Siz niye ulu orta konuşuyorsunuz' demiş. Bu konu üzerinde bir toplantı yapıldı. Bize de bunu yaydığımız gerekçesiyle kızdı. Biz de 'yanında kalan adamlar bunu yayıyor, sen kızacaksan bize değil onlara kız' dedik. Bu lafımız üzerine kontrolünü kaybetti 'Mehdi'yi de İsa'yı da ben bilirim. Ne zaman nereye geleceğini ben bilirim' dedi ve sinirlendi.

ÜSTAD'IN VARİSİYLE GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMEDİ

Üstad'ın talebeleri ne düşünüyor?

Bediüzzaman'ın varisi 6 taneydi Mustafa Sungur abi vefat ettikten 5 tane kaldı. Vefat etmeden önce 6'sı Sungur Abi'nin evinde bir araya gelip Gülen'in Risalelerle ilgili tahrifatlarına reddiye yazdılar. Risale-i Nurların sadeleştirilmesiyle alakalı ortaklaşa bir metin kaleme aldılar. Sait Özdemir abiyi ABD'de hocayla görüşmek için görevlendirdiler. Fakat kabul etmedi. Zaman Gazetesi'nin eski sahibi Alaaddin Kaya ile istediler randevuyu. 'O mevzu için geleceklerse gelmesin' demiş. Sene 2012'de oldu bu.

Risalelerde Mehdiyet konusu nasıl işleniyor?

Mehdi'nin 3 vazifesi İman Hayat Şeriat şeklinde anlatılır. Mehdi'nin bir şahsı manevi olduğu yazar. Üstad o Şahs-ı Manevi Risale-i Nur'dur diyor. Burayı çıkarmışlar. Çünkü şahs-ı manevi olursa kendi hocalarına bir şey kalmayacak.