BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  GÜNCEL

Risale-i Nur'lar artık resmen Diyanet'in elinde

Risale-i Nur’ların basım yetkisinin Diyanet’e verilmesi kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Abone ol

Risale-i Nur’larla ilgili tüm hak ve yetkilerin Diyanet İşleri Bakanlığı’na verilmesiyle ilgili Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararda, "Eser sahibi Sait Okur (Bediüzaman Said Nursi) olan, ekli listedeki eserler üzerinde 5/12/1951 tarihli ve 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunundan kaynaklanan tüm hak ve yetkiler Diyanet İşleri Başkanlığı’na aittir’’ denildi.

Karara göre, eserlerin aslına uygun olmak kaydıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ya da Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği izin ve yetki çerçevesinde kişi ve kuruluşlarca işlenebileceği, yayımlanabileceği, temsil edilebileceği veya işaret, ses ve görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletilebileceği belirtiliyor. Başkanlıkça verilen yetki ve izin çerçevesinde hareket edilmediği taktirde ise hukuki süreç başlatılacak. Eserler üzerinde 5846 sayılı kanundan kaynaklanan hak sahipliğini belgelendiren kişilere ise talep edilmesi halinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nca münasip bir bedelin ödeneceği, bu bedelin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından oluşturulacak komisyon tarafından belirleneceği kaydedildi.

Kararda, Diyanet İşleri Başkanlığı’nca eserlerin üzerindeki hakların kullanılması sonucu bir gelir veya kullandırılması suretiyle telif geliri elde edilmesi halinde, bu gelirlerin hak sahiplerine ödenecek münasip bedelin karşılanması için kullanılacağı ifadeleri yer aldı. Eserlerin üzerindeki hakların kullanılması ya da kullandırılması için Diyanet İşleri Başkanlığı’nca bir kuruluşun yetkilendirilmesi ve bu kuruluşun hakların kullanılması sonucu bir gelir veya kullandırılması suretiyle bir telif geliri elde etmesi halinde ise bu gelirler, eserlerin basımı, yayım ve tanıtımı ile eser sahibinin tanıtımına yönelik gerçekleştirilecek kültürel, sosyal ve eğitim amaçlı her türlü hizmet, faaliyet ve proje için kullanılacak.