BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.436,44
HABER /  GÜNCEL

Reza Zarrab'tan bomba ses kaydı!

ABD'deki Reza Zarrab davasının ikinci haftasında neler oldu? Hakan Atilla'nın tutuklu yargılandığı davada Reza Zarrab tanık olarak ifade vermek için 4. kez mahkeme salonuna getirildi. Salona 40 dakika geç gelen Zarrab, mahkemede İran ile yapılan ticarette yaptığı iki hatayı anlattı.

Abone ol

ABD'deki Hakan Atilla davasında sanık sandalyesinden tanık sandalyesine oturan Reza Zarraf'ın cezaevinde yaptığı bir telefon görüşmesi gündeme bomba gibi düştü. Zarrab'ın ses kayıtları ABD Mahkemeleri Elektronik Belge Erişim Sistemi'nden (PACER) kaldırıldı. Görüşmelerde Reza Zarrab'ın ABD'de tutukluyken telefonda konuştuğu Ahad isimli bir kişiye "ABD'de cezaevinden çıkmak ya da daha az ceza almak için yalan söylemek zorundasın" dediği iddia ediliyor.

Reza Zarraf, Hakan Atilla'nın yargılandığı davada ifade vermeye devam ediyor. Mahkemenin seyrini değiştirecek iddia ise Hakan Atilla'nın avukatlarından geldi. Avukatlar, mahkemeye Reza Zarraf'ın yalan söylediğine ilişkin cezaevindeki bir telefon görüşmesini mahkemeye sundu. İddialara göre Zarraf, kendisini ziyarete eden Ahat isimli bir kişiye "ABD'de cezaevinden çıkmak ya da daha az ceza almak için yalan söylemek zorundasın" dediği belirtiliyor.

APAR TOPAR KALDIRILDI

Duruşmayı takip eden The Daily Beast muhabiri Katie Zavadski, davanın tutuklu sanığı Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının bugünkü duruşmada hâkime sunduğu "Zarrab'ın cezaevindeki telefon görüşmeleri kayıtları"nın, ABD Mahkemeleri Elektronik Belge Erişim Sistemi'nden (PACER) kaldırıldığını bildirdi.

Zavadski bunun koruma tedbiri olarak yapıldığını duyurdu. Bu adımın kayıtların görüşüleceği ancak henüz kamuoyuna açık olmayacağını anlamına geldiğini yazdı.

Görüşmelerde Reza Zarrab'ın ABD'de tutukluyken telefonda konuştuğu Ahad isimli bir kişiye "ABD'de cezaevinden çıkmak ya da daha az ceza almak için yalan söylemek zorundasın" dediği iddia ediliyor.

"ZARRAB İFADE UYDURUYOR"

Reuters haber ajansı,Hakan Atilla'nın avukatları tarafından yazılan ve mahkemeye sunulan mektupta, "Zarrab, daha az ceza almak için bir ifade uydurmak konusunda istekli olduğunu ifade ediyor" cümlesi kullanıldı.

ZARRAB EVRAKTA HATA YAPMIŞ

ABD'li gazeteci Klasfeld'in iddiasına göre, Zarrab gıda ticareti konusunda iki evrakta hata yapıldığını söyledi. Zarrab, ikinci hatayı buğday sevkıyatında yaptığını söylerken, hatanın buğday menşeine "Dubai" yazmak olduğunu söyledi. Zarrab, hâkimin "Bu neden hata olsun" sorusuna, "Dubai'de buğday yetiştirilmiyor" cevabını verdi.  

"BİZ GERÇEK GIDA GÖNDERMİYORDUK"

Gazeteci Adam Klasfeld, yargıçın Zarrab'a bir nakliye şirketinin kendilerine rakip olup olmadığını sorduğunu iddia etti. Zarrab, buna 'evet ve hayır' cevabını verdi. Klasfeld'in iddiasına göre Zarrab, "Hayır, rakip değildik çünkü onlar gerçek gıda gönderiyordu ancak bir hiçbir şey göndermiyorduk. Onlarla rakip olduğumuzu söyleme nedenim ise şudur: Çünkü onlar da işlerinde Halkbank'taki İran parasını kullanıyordu. Halkbank'tan çekeceğim ve kullanacağım para miktarını düşürüyorlardı. Halkbank'taki İran parası ne kadar fazla olursa, bu benim için iyiydi." dedi. 

 ABD'li gazeteci Adam Klasfeld'in iddiasına göre, Zarrab'a "(İran'a giden) Gemilere gıda yüklenirken muayene belgesini almıyorduk" ifadesinden sonra, "Neden almıyordunuz" sorusu yöneltildi. Zarrab ise buna karşılık "Çünkü fiili olarak gıda ve ürün göndermiyorduk. Ortada herhangi bir ürün yoktu" dedi. 

ZARRAB MAHKEME SALONUNA GEÇ GELDİ

Zarrab, mahkeme salonuna girdi. Zarrab'ın koyu renk bir blazer ceket ve beyaz tişört giydiği aktarıldı. ABD'li gazeteci Klasfeld, Zarrab'ın doğrudan sorgusuna devam edileceğini söyledi. Öte yandan Zarrab'ın mahkemeye yaklaşık 40 dakika geç geldiği görüldü.

Reza Zarrab'ın Sinem'i gözaltına alındı! Kim bu Sinem? 

Reza Zarrab konuştukça Erdoğan'ın oyları...