BIST 8.768
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.238,85
HABER /  GÜNCEL

Reza Zarrab ve Ebru Gündeş'e büyük şok!

Reza Zarrab ile Ebru Gündeş'e bilirkişiden kötü haber geldi. Ebru Gündeş ve Reza Zarrab kendilerine ait yalıya yapılan tadilat nedeniyle suçlu bulundu.

Abone ol

Beykoz Kanlıca’daki yalılarında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı tadilat yaptıkları iddiasıyla Reza Zarrab ile dosyası ayrılan Ebru Gündeş ve Hakkı Süha Gökdemir hakkında 3’er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan davalara devam edildi.

Her iki davanın dosyasına da bilirkişi raporu konuldu. Raporda, Reza Zarrab ve Ebru Gündeş tarafından yaptırılan tadilatların Boğaziçi Kanunu’na aykırı tadilatlar olduğu, bu tadilatların yıktırılması gerektiği görüşüne yer verildi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE YALILARDAKİ HERŞEY İZİNSİZ DEĞİŞTİRİLMİŞ

Davaya konu yalılarda 2 Mart 2017 tarihinde yapılan keşif sonrası hazırlanan bilirkişi raporuna göre yalılardaki tadilatlar izinsiz olarak yapılmış. Raporda, İstanbul boğazının özgün bir mimari ve tarihi kimliğe sahip olmasında dolayı Boğaziçi Kanunu ile koruma altına alındığı belirtilerek, "Boğaziçinde bulunan tesçilli ahşap yalıların restorasyonu bu kanuna göre Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma kurullarınca incelenip onaylanacak restorasyon projelerine göre yapılmaktadır.

BİNALAR İZİNSİZ OLARAK BİRLEŞTİRİLMİŞ

Şüpheli Ebru Gündeş ve Reza Zarrab bu kurula uymayıp sadece küçük onarımlar (boya, badana, çatı aktarımı gibi) için geçerli olabilecek eski tarihli bir rapora istinaden Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nce verilmiş basit onarım izniyle, yalılar arasında asansör yapılmış, binalar izinsiz olarak birleştirilmiş, zemin kat denize bakan kısımda pencere oranları değiştirilmiş, açılır kanat pvc pencereer konulmuş, binanın döşeme kotları değiştirilerek kat adedi arttırılmış, binanın gabanisi yükseltilmiş, 2. kattaki balkon kapatılarak iç mekana dahil edilmiş, binanın özgün cephe mimarisi değiştirilmiş tamamen yeni bir yapı yaratılmış" denildi.

RAPORDA İZİNSİZ YAPILAN TADİLATLARIN YIKILMASI ÖNERİLDİ

Davaya konu yapıların onaylı projelerine uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilen bilirkişi raporunda, şüpheliler Ebru Gündeş, Reza Zarrab ve Hakkı Süha Gökdemir’in Boğaziçi Kanunu’na aykırı hareket ettikleri, bu kanunun ilgili maddeleri kapsamında haklarında işlem yapılması gerektiği belirtilerek, "Yapının alınmış eski yapı ruhsatı, ekleri ve imar mevzuatına aykırı kısımlarının yıktırılması" gerektiği görüşüne yer verildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Reza Zarrab, Kanlıca sahilinde üç yalıdan oluşan Mehmet Arif Bey Yalıları’ndan ikisini 2011’de satın alarak, 4 parselini kendi, 5 parselini ise eşi Ebru Gündeş Zarrab üzerine kaydettirdi. Sarraf,tarihi eser olarak tescili yapılan yalılarda tadilat çalışması başlattı. Tadilatın 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı gerçekleştiği iddiaları üzerine suç duyurusunda bulunuldu.

Beykoz Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Reza Zarrab ile eşi Ebru Gündeş’in Beykoz Kanlıca Mahallesi 23 pafta 116 ada 4-5 parselde bulunan yalılarda, yapıya geçiş için bina boyunca asansör yapıldığı, bina cephesinde doluluk ve boşluk oranlarının değiştirildiğinin tespit edildiği anlatıldı. İddianamede, şüpheliler Reza Zarrab, eşi Ebru Gündeş Zarrab ve tadilat işlemlerini yaptığı belirlenen Hakkı Süha Gökdemir’in "2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırılık" suçundan 6’şar aydan 3’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Beykoz 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın önceki celsesinde, Amerika’da tutuklu bulunduğu için sorgusu alınamayan Reza Zarrab’ın dosyası ayrılmıştı, Zarrab, Ebru Gündeş ve Hakkı Süha Gökdemir’den ayrı yargılanmaya başlanmıştı.