BIST 8.879
DOLAR 32,34
EURO 35,11
ALTIN 2.240,14
HABER /  GÜNCEL

Reza iş adamı değil sadece trafik memurudur!

Reza Zarrab'ın açıklamalarını köşesinde yorumlayan Yavuz Semerci, yolsuzluk operasyonalrının kilit ismi için "iş adamı değil sadece bir trafik memuru" dedi.

Abone ol

Habertürksi yazarı Yavuz Semerci, Reza Zarrab'ın Sabah ve A Haber'de yaptığı açıklamaları kritik ettiği yazısında Zarrab'ı iş adamı değil sadece bir trafik memuru olarak niteldi.

İran'ın Türkiye’ye sattığı doğalgaz ve petrolün gelirini ülkesine transfer etmek için karmaşık yollar denediğini belirten Semerci, İran’a doğrudan döviz transferi yapılamadığını, İran’ın alacağının Halk Bankası’nda kendi adına açılan hesapta biriktiğini, Zerrab'ın bu paranın ticaret, altın ihracatı gibi yöntemlerle İran’a transferini gerçekleştirdiğini yazdı.

İşte Semerci'nin yazısındaki ilgili bölüm:

KONUMUZ MİLYON DOLARLIK RÜŞVETLER

Reza Zarrab’ın kendisini suçlayanların matematik bilmediğine ilişkin cümlesi ilgimi çekti. İran ile ticaretin miktarı hesaplanırken, Türkiye’nin İran’a yönelik dolaylı ticareti de hesaba katılmalı. Birleşik Arap Emirlikleri veya Çin kanallı bazı işlemlerin İran’la ilgili olduğu biliniyor. Ancak konumuz milyon dolarlık rüşvetler. Bunun için 87 milyar Euro’luk bir ticaret hacmine ihtiyaç yok zaten... Halk Bankası ile daha düşük komisyon oranından iş yapabilirseniz, birilerine dağıtılacak sermaye oluşur nitekim!

25 MİLYAR TL İDDİASI AKLIMIZLA ALAY ETMEKTİR!

200 ton altın ihraç edip Türkiye’ye 25 milyar TL para kazandırma iddiası ise deli saçması... 200 ton altın son 3 yıllık fiyatlar baz alındığında 8 ile 8.5 milyar dolar arasında değişir. Başka bir deyişle bu ticaret (döviz kuru ortalaması 2 TL alındığında) 16 milyar TL’yi buluyor. (Altının onsu 1300 dolar. 1 kilo altın 31.15 ons eder. 1 kilo altın 41 bin dolar, bir ton altın 41 milyon dolar eder. 200 ton altın da yaklaşık 8 ila 8.5 milyar dolara denk gelir...) Bugünün fiyatlarıyla 16 milyar TL değerinde altın ihraç edip bunu İran’a satarak 25 milyar TL Türkiye’ye para kazandırdığını ve cari açığı kapattığını ileri sürmek aklımızla alay etmektir. Belki de muhabir arkadaş yanlış anlamıştır.

ZARRAB İŞ ADAMI DEĞİL TRAFİK MEMURU

Reza Zarrab “Türkiye’nin değil bazı yetkili ve etkili insanların açıklarını kapatıyorum’’ demiştir... Kim bilir! İddianameyi okuduğunuzda anlıyorsunuz ki İran, Türkiye’ye sattığı doğalgaz ve petrolün gelirini ülkesine transfer etmek için karmaşık yollar deniyor. İran’ın reel bir altın talebi yok. Ambargo olduğundan ve İran’a doğrudan döviz transferi yapılamadığından, İran’ın alacağı Halk Bankası’nda kendi adına açılan hesapta birikiyor. Zarrab gibiler, bu paranın ticaret, altın ihracatı gibi yöntemlerle İran’a transferini gerçekleştiriyor. (Bunu Halk Bankası’ndaki İran’ın parasıyla yapıyorlar. Sonra bu altını İran’a fiziki olarak gönderiyorlar. Bu yol tıkanınca bu kez de transit ticaret başlıyor ve iddiaya göre çeşitli ülkelerden İran’a hayali mal gönderimleri yapılıyor...) Türkiye’nin göz yumduğu ve desteklediği basit bir ticaret yapılıyor. Bu basitlikten, dünyanın dev firmalarının kazandığı paralar kazanılmaz. Bir devlet, kendi parasını, kendi ülkesine transfer ettirirken, sadece komisyon öder, kimseyi ortak etmez. Zarrab’ı işadamı sanabilirsiniz ama o sadece bir trafik memuru. Galiba hadlerini aşanlar yüzünden İran’ın da artık deşifre ettiği bir sistemin genç bir oyuncusu sadece.

inserat_630x265_38.jpg

30979.20140420171914.jpg