BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  SAĞLIK

Revizyon burun estetiği nedir nelere dikkat edilmeli?

Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Dağdelen, revizyon burun estetiği hakkında bilgi verdi.

Abone ol

Yaptırmış olduğu burun estetiğinin sonuçlarından memnun olmayan çok sayıda insan var.

Ülkemizde en çok uygulanan estetik ameliyatlar arasında olan revizyon burun estetiği hakkında bilinmesi gerekenleri Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Dağdelen’e sorduk.

“Sekonder rinoplasti ya da revizyon rinoplasti düzeltme anlamına gelen estetik cerrahi operasyonlarıdır. İlk burun estetiği sonrasında istenen başarının ve sonucun elde edilememesi durumunda yapılmak durumunda kalınan ameliyatlardır. Birincil burun estetiği ameliyatları sonunda bazı durumlarda nefes alma problemleri ve şekil bozuklukları ortaya çıkabilir.”

Revizyon burun estetiğinin birincil ameliyattan farkını ise şöyle açıkladı:

“Burnun doğal anatomik yapısına daha önce müdahale edilmediği için birincil burun estetiği operasyonlarında buruna daha kolay şekil verilebilmektedir. Doğal burnun iç dokularının durumunu tahmin etmek cerrahlar için çok daha mümkündür. Ancak cerrahi müdahalede bulunulmuş bir burnun anatomik yapısı öngörülemeyecek kadar değişime uğrayabilir. Burnun iç dokusunda ortaya çıkabilecek öngörülemeyen bu değişiklikler revizyon ameliyatını çok daha riskli bir hale gelmesine neden olur.”

Revizyon burun estetiğinin teknik olarak hasta açısından ilk burun estetiğinden pek bir farkı olmadığını belirten Op. Dr. Fatih Dağdelen, “Cerrahların birincil ameliyata göre daha titiz davranmasını gerektiren revizyon ameliyatlarının hasta için ilk ameliyatlardan pek farkı yoktur. Revizyon burun estetiği ameliyatlarının ilk ameliyattan daha zor veya daha ağrılı olduğu söylenemez. Ancak burun iç yapısını oluşturan kıkırdak dokunun yeterli miktarda olmaması durumunda, kulak veya kaburga bölgesinden kıkırdak doku alınması gerekebilir. Bu durum hasta için ikinci bir operasyon ve yara anlamına gelir. Yine de hastayı ilk ameliyattan daha zorlu bir süreç beklemez” dedi. 

İlk ameliyatta oluşan doku kayıplarının revizyon burun estetiğiyle düzeltilebileceğini belirten Op. Dr. Fatih Dağdelen, “İlk ameliyat sırasında oluşan doku kayıpları revizyon rinoplasti ile onarılabilmektedir. Bu işlem için hastanın kendi kaburga veya kulak bölgesinden alınan kıkırdak doku burun bölgesine yerleştirilebilmektedir.

Revizyon yani düzeltme ameliyatlarında dokular daha yapışık ve daha sıkıdır. Dolayısıyla operasyon esnasında uygulama cerrah açısından daha zor olur. Bu durum iyileşme sürecinin ilk ameliyattan biraz daha uzun sürmesini neden olabilir. Şayet kıkırdak doku eklemesi yapılmış ise müdahale sonrasında oluşan şişliğin inmesi de biraz daha uzun sürebilmektedir. Son olarak ilk burun ameliyatlarında istediği sonucu elde edemeyenlerin, sevmedikleri ve rahat etmedikleri bir buruna tahammül etmek durumunda değiller. Revizyon burun estetiği alanında uzman bir cerraha giderek revizyon  burun estetiği konusunda kendilerine özel daha ayrıntılı bilgi alabilir ve istedikleri gibi bir buruna sahip olabilirler” diye devam etti.