BIST 9.070
DOLAR 32,38
EURO 34,97
ALTIN 2.326,31
HABER /  POLİTİKA

Reuters’tan şok iddia! Erdoğan ne yapacak?

Reuters, 7 Haziran seçimleri analizinde, Erdoğan’ın koalisyon seçeneklerinin denenmesini istemesini erken seçime yönelik ‘taktik’ olarak görüldüğünü duyurdu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, siyasi partilerin egolarını bir kenara bırakarak hükümet kurmak için çaba göstermelerini ve kendisinin de anayasal sınırlar içinde üzerine düşeni yapacağını açıklamasına karşın, AKP kurmayları ve analistler, Erdoğan’ın asıl isteğinin AKP’nin güçlenerek çıkacağı bir erken seçim olduğunu belirtiyor.

Seçim sonuçlarının AKP’nin 13 yıllık tek parti iktidarına son veren bir tablo ortaya koyması ardından Erdoğan, dün kamuoyu önünde yaptığı ilk açıklamada, ülkenin hükümetsiz kalmaması ve tüm koalisyon seçeneklerinin denenmesi gerektiğini söylerken, analistler bunun bir ‘taktik’ olduğunu ve bu söylemin ardında Erdoğan’ın çözümsüzlük üretmesinin AKP’ye olumsuz dönüşü olabileceği endişesinin yattığını belirtiyor.

“Şu anda yumuşak mesajlar veriyor, bir süre daha verecektir çünkü Erdoğan da koalisyon seçeneğinin işlemeyeceğinin görülmesini istiyor” diye konuşan üst düzey bir AKP’li yetkili, “Erdoğan da erken seçime yakın, hiç tereddüdü yok gibi” dedi. Pazar günkü seçimde 550 sandalyeli TBMM’de AKP yüzde 258, CHP 132, MHP 80 ve HDP 80 vmilletvekili çıkardı. Hükümet kurmak için en az 276 sandalye kazanmak gerekiyor.

Analist Hakura ‘Taktik’ dedi

Chatham House Türkiye Analisti Fadi Hakura, Erdoğan’ın dünkü konuşmasının kısmen uzlaştırıcı olduğuna ama uluslararası medya hakkındaki yorumlarına bakıldığında da ‘eski Erdoğan’ görüntüsünün ortaya çıktığını vurgulayarak, “Bence bu konuşma Erdoğan’daki bir değişimden ziyade bir hamle, bir taktik anlamına geliyordu” dedi, ekledi: “Erdoğan erken seçim için bastırıyor gibi görünmek istemiyor çünkü geçmiş deneyimler gösterdi ki böyle bir seçimde bunun için en çok bastıran taraf oy kaybediyor. Erdoğan ve tüm partiler şu anda koalisyon için bastırıyormuş gibi görünmek istiyor ancak elbette bu durum siyasetteki ideolojik bölünmeyi gizleyemiyor.”

New York’taki St. Lawrence Üniversitesi’nden Türkiye uzmanı Howard Eissenstat da zayıf bir koalisyonun AKP için kazanç anlamına gelebileceğini belirterek, “Ekonomi gelecek birkaç ay içinde zayıflayacak ve AKP bunu istikrarsızlığın sonucu olacak gösterecek” dedi.