BIST 9.510
DOLAR 32,60
EURO 34,82
ALTIN 2.492,98
HABER /  DÜNYA

Reuters duyurdu! Barzani'nin can damarı kesiliyor

IRAK 'ta sıcak gelişmelerin ardı arkası kesilmiyor. Referandum sonrası bir çok ülkeden yaptırım yiyen Barzani'den kötü haber geldi. IKYB'den Türkiye'ye gelen ham petrol miktarının günde 225 bin varile kadar düştü.

Abone ol

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinden Türkiye'nin Ceyhan limanına gelen ham petrol miktarının günde 225 bin varile düştüğünü aktardı.

IKBY'nin Ceyhan limanı üzerinde günde ortalama 600 bin varil petrolü uluslararası petrol pazarına ihraç ettiği biliniyor. Petrol, IKBY'nin gelirinin yüzde 90'ını oluşturuyor.

İHRACATTA DEV DÜŞÜŞ

IKBY'nin Ceyhan limanı üzerinde günde ortalama 600 bin varil petrolü uluslararası petrol pazarına ihraç ettiği biliniyor. Petrol, IKBY'nin gelirinin yüzde 90'ını oluşturuyor. Kerkük'teki en büyük iki petrol sahası olan Bay Hasan ve Havana'da kontrolü sağlayan Irak ordusu, vilayetteki bütün petrol sahalarında kontrol sağlamayı başarmıştı.

ÇALIŞMALARU DURDURUP AYRILDILAR

Bağdat'taki petrol bakanlığından bir yetkili, daha önce peşmerge güçlerince kontrol edilen petrol sahalarındaki Kürt teknisyenlerin çalışmaları durdurup kuyulardan ayrıldıklarını açıklamıştı.

KERKÜK'ÜN ÇALINAN PETROLÜ İÇİN SAVAŞMAYACAĞIZ

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Başkanlık Konseyi Üyesi ve  Irak Parlamentosu Kerkük Milletvekili Ala Talabani, Kerkük'ün çalınan petrolü için savaşmayacaklarını belirtti.

Talabani, partisinin resmi internet sitesine yaptığı açıklamada, "KYB olarak Kerkük'ün çalınan petrolü için savaşmayacağız. Irak Petrol Bakanlığı, detaylı bir şekilde Kerkük'ten ne kadar petrolün ihraç edildiğini biliyor." ifadelerini kullandı. 

Talabani, Kerkük'ün bu duruma düşmesinin nedeninin tüm ısrarlara rağmen ertelenmeyen gayrimeşru referandumun düzenlenmesi olduğunu belirterek şunları söyledi: 

İHANETLE SUÇLANDIK

"Bugün Kerkük'te meydana gelenler, referandumun düzenlenmesinden kaynaklanıyor. Referandum inadı üzerine bu durumla karşılaştık. Kerkük'te referandumun yapılmamasını, savaş ve şiddetten uzak tutulmasını talep ettiğimiz vakit, ihanetle suçlandık. Yine referandumdan önce, Bağdat ile Kerkük sorununu çözmek için diyaloğa geçilmesini ve müzakereyle sonuca varılmasını talep ederken, ihanetle suçlandık. O dönem söylemiştik; Kerkük petrolünün başka yerlere götürülüp çalındığını ve gelirinin kente aktarılmadığını, sakinlerine bir faydasının olmadığını dile getirmiştik. Acaba bu kentin çocukları Kerkük'ün petrolünden bir fayda gördü mü, görmedi."

Talabani, KYB'nin Kerkük'te terör örgütü DEAŞ ile savaşa girmeye hazırlanırken, IKBY'deki bazı tarafların kentteki petrol kuyularını tuttuğunu iddia etti.