BIST 9.768
DOLAR 32,56
EURO 35,01
ALTIN 2.438,00
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Resepsiyonda 'Gezi' atışması!

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde bulunan Milli Gün resepsiyonuna Gezi olayları damgasını vurdu.

Abone ol

ABD Büyükelçisi Riccardione, Ankara’da Gezi eylemlerinin merkezi Kennedy Caddesi’ni örnek gösterip 'Caddeden geçerken Atatürk’ün sözlerini okudum' dedi, Bakan Bağış ise ‘Sandık kurşundan güçlüdür’ yanıtını verdi.

Büyükelçilik resepsiyon için bastırdığı davetiyelere biri eski Başkan John Kennedy, diğeri de Atatürk’ten iki alıntı koydu. Kennedy’den yapılan alıntı şöyle: "Gerçekleri, yabancı fikir ve felsefeleri ve rekabetçi değerleri Amerikan halkına göstermekten korkmayız. Halkının gerçekleri ve yanlışları açık bir ortamda ayırt etmesinden korkan bir ulus kendi halkından korkan bir ulustur.” Atatürk’ten yapılan alıntı ise şöyle: “Fikir cereyanları cebir ve şiddet ve kuvvetle reddedilemez. Bilakis takviye edilir. Buna karşı en müessir çare; gelen fikir cereyanına mukabil fikir cereyanı vermek, fikre fikirle mukabele etmektir"

DAVETLİ 'YALANCI' DİYE BAĞIRDI

Resepsiyonda da Gezi olaylarının etkisi sürdü. ABD Büyükelçisi Riccardione’nin Ankara’da eylemlerin merkezi olan Kennedy Caddesi’ni örnek gösterip “caddeden geçerken Atatürk’ün sözlerini okudum” sözlerine AB Bakanı Egemen Bağış, eski ABD Başkanı Thomas Jefferson’dan bir alıntı yaparak “Sandık her zaman kurşundan daha güçlüdür” dedi. ABD Büyükelçisi yoğun alkış alırken Bağış’ı çok az davetli alkışladı. Bağış’ın konuşması sürerken daha önceki resepsiyonların aksine bir ilk yaşanarak bir davetlinin birkaç kez “yalancı” diye bağırmasıyla soğuk rüzgarlar esti.

BAKANLARDAN YOĞUN KATILIM

ABD’nin TBüyükelçiliği’ni dinlettiği iddialarının gündemde olduğu günlerde resepsiyona yoğun katılım olması da dikkat çekti. Resepsiyonda Bağış’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanı Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı katıldı. CHP’den üç genel başkan yardımcısı Şafak Pavey, Sezgin Tanrıkulu ve Faruk Loğoğlu’nun katıldığı resepsiyonda MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural tarafından temsil edildi.

Guardian Gazetesinde çıkan, Londra’da Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibinin dinlendiği yönündeki haberlerin ardından Haziran ayı içindeki İngiliz Milli Günü resepsiyonuna hükümetten hiçbir bakan katılmamıştı.

İŞTE O ANLAR