BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,83
ALTIN 2.429,41
HABER /  DÜNYA

Renault-Nissan-Mistubishi CEO'su gözaltına alındı! Maaşını düşük göstermiş

Nissan'ı 2000'li yılların başında iflastan kurtaran Renault-Nissan-Mitsubishi CEO'su Carlos Ghosn, maaşını eksik beyan ettiği gerekçesiyle Japonya'da göz altına alındı. Ünlü CEO, yıllık 7.4 milyon euro maaş alıyordu.

Abone ol

OTOMOBİL dünyasının en önemli isimlerinden Nissan'ı 2000 yılında iflastan kurtararak ün yapan Renault-Nissan-Mitsubishi CEO'su Carlos Ghosn, hakkındaki bir soruşturma nedeniyle gözaltanı alandı. Ünlü CEO hakkında, aldığı maaşı onda biri oranında beyan ettiği iddiası nedeniyle Tokyo'da soruşturma açıldığı bildirildi. 64 yaşındaki CEO'nun Japon polisi tarafından sorgulandığı bilgisi verilirken, kaynaklar Ghosn'un tutuklanabileceğini belirtiyor.

MAAŞI YÖNETİM KURULUNDA KRİZ ÇIKARMIŞTI... Ghosn'un soruşturmaya konu olan yıllık 7.4 milyon euro'luk maaşını, birkaç milyon euro eksik beyan ettiği kaydediliyor. CEO'nun maaşı daha önce de şirketin yönetim kurulu toplantısında gerginlik çıkarmış, Renault'un en büyük hissedarı olan Fransız Hükümeti'nin muhalefetine rağmen kuruldakilerin yüzde 56'sının oyu ile söz konusu tutar onaylanmıştı.

NİSSAN'DAN CEO'YA ÇOK AĞIR SUÇLAMALAR... Nissan şirketinden yapılan açıklamada, iç soruşturmanın Ghosn'un maaşını yıllardır düşük gösterdiğini ortaya koyduğu ve Üst Yöneticinin görevine son verileceği ifade edildi. Açıklamada, Carlos Ghosn'un firma kazancının şahsi kullanımı dahil diğer kusurlu davranışlarının da tespit edildiği kaydedildi.

NISSAN'I İFLASTAN KURTARDI... 1999 yılında Fransız Renault tarafından Japon otomobil üreticisi Nissan'ın başına getirilen Ghosn, 2001 yılından beri hem CEO'su hem de yönetim kurulu başkanı olarak markayı iflastan kurtarması ve yeniden inşa etmesiyle biliniyor. 2005 yılında Renault'un başkanı olan Carlos Ghosn, 2016 yılında ise Mitsubishi ile ortaklık yapılmasında da öncü olmuştu. Ghosn, Aralık 2016'dan beri Mitsubishi Motors'un da yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

HİSSELER YÜZDE 12'DEN FAZLA ERİDİ... Japon basınında çıkan haberler, Renault-Nissan'ın hisselerini yüzde 12.8 değer kaybı yaşamasına neden olurken, şirketin hisseleri son üç yılın en düşük seviyesini görmüş oldu.

İLK VUKUATI DEĞİL... Gelişmeler, Carlos Ghosn'un görev süresi boyunca yaşadığı ilk olumsuz gelişme bu değil. Öyle ki, Ghosn'un başında olduğu Nissan'ın son 20 yılda üretilen araçlarının yetki verilmeyen kişilerce son kontrolünün yapıldığı ortaya çıkmış ve şirket bunun üzerine üretime ara vermek zorunda kalmıştı. Japonya’daki 1.2 milyon aracın geri çağırılması ile sonuçlanan ve milyonlarca dolarlık zarar yaratan skandal nedeniyle o dönem Ghosn yine bir soruşturma geçirmişti.