BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,92
ALTIN 2.436,28
HABER /  GÜNCEL

Renault işçileri yanıt bekliyor; TOFAŞ işçileri de iş bıraktı

Fabrikada üretimi durduran Renault işçilerine cuma günü 16:30 vardiyasından sonra Tofaş işçileri de eklendi. Renault işçileri işveren temsilcisi sendika MESS'e, ücretlerinde iyileştirme istediklerini iletti. İşçiler fabrika önünde yanıt bekliyor.

Abone ol

İşçiler hem işverene hem de Türk Metal sendikasına tepki gösteriyor.

Bursa'daki Renault fabrikasında üretimi durduran işçiler, Metal Sanayicileri Sendikası (MESS)'e bir dizi talep iletti.

Fabrika önünde MESS'in cevabını bekleyen işçilere aileleri de destek veriyor.

TOFAŞ'ta da işçiler iş bırakma eylemi başlattı.

Renault fabrikasında Cuma geceyarısından bu yana fabrikada üretim yapmayan işçiler, fabrika içinde ve dışında gruplar halinde bekleyerek Türk Metal Sendikası'nın MESS'le imzaladığı toplu grup sözleşmesinin Bosch fabrikasında imzalanan ve işçilere daha yüksek zam veren sözleşme baz alınarak yenilenmesini istiyor.

İşçi temsilcilerinin çalışma bakanlığından müfettişlerle yaptıkları görüşmenin ardından, fabrika önünde kendi aralarında tartışan işçiler şu talepleri MESS'e iletmeye karar verdi:

· Bosch işçileri için imzalanan sözleşme baz alınarak ücretlerde iyileştirme yapılması
· Eylemler nedeniyle işten kimsenin çıkarılmayacağının garanti edilmesi
· Türk Metal Sendikası'na geri dönüşe kimsenin zorlanmaması.

Renault işçileri, Türk Metal sendikasından yüzde 98'e varan oranda istifa ettiklerini söylüyor.

İşçiler taleplerini MESS'e iletmeden önce ne oldu?

İşçiler öğlen saatlerinde Facebook'ta kurdukları gruplarından kendilerini temsilen arkadaşlarının farbikaya girerek MESS'le, sözleşmeye ek protokol için görüşeceklerini duyurmuştu. Görüşme sonunda dışarı çıkan temsilci işçiler, fabrika önünde toplanan arkadaşlarına megafonla açıklama yaptı.

İşçiler görüşmeye fabrika yönetiminden kimsenin katılmadığını ancak Çalışma Bakanlığı'ndan gelen müfettişlerle görüştüklerini iletti.

İşçiler, müfettişlerin kendilerine iş bırakma eylemlerinin yasadışı olduğunu söylediğini, fabrikanın üretimin durmasından kaynaklanan zararı işçilerden tahsil etmeye hakkı olduğunu söylediğini aktardı.

İşçiler yuhalayarak durumu protesto etti. Kalabalıktan bir kaç kişi "Donumuzu mu alacaklar" diye bağırdı.

İşçi temsilcileri müfettişlerin üretime dönmeleri gerektiğini söylediğini, ek protokol için görüşme olasılığının ise her zaman açık olduğunu söylediklerini aktardı.

Temsilcilerin "İçeri girip çalışmaya başlamak isteyen var mı?" sorusuna yuhalamalarla karşılık veren işçiler, "Ölmek var dönmek yok" sloganı atarak eyleme devam kararı verdi.

Aralarında tartışmaya devam eden işçiler talepleri üzerinde karar vererek bunları MESS'e iletmeye karar verdi.

TOFAŞ'ta da üretim durdu

Bu arada Tofaş fabrikasında da üretim durdu. 16:30 vardiyasından çıkan işçiler servislere binmeyerek Renault işçisine destek eylemi gerçekleştirirken, yeni vardiyaya başlayan işçiler de çalışmadı.

Sanayi bölgesinde yer alan ve toplu grup sözleşmesi kapsamında bulunan başka işyerlerindeli işçilerden de vardiya çıkışında Renault önüne desteğe gelenler oldu.

Renault Tofaş ve yurt dışına yedek parça üreten Coşkunöz fabrikası işçileri ücretlerin Renault'dakinden de düşük olduğunu söylüyor. Bir işçi, 1 yaşında bir çocuğu olduğunu, 9 yıldır Coşkunöz'de çalıştığını, aldığı ücretin 1600 lira olduğunu söylüyor.

İşçilerden biri, kendilerinin de toplu sözlşemeden memnun olmadığını, Türk Metal'den istifa ettiklerini zam alamazlarsa üretimi durdurmayı kendi aralarında tartıştıklarını söylüyor.

Kablo ağları üreten Delphi fabrikası işçileri de Renault önünde. İşçiler fabrikanın kendilerini fazla mesaiye zorladığını, bunun için fazla mesai istenen günlerde vardiya çıkışına servis yollamadığını söylüyor.

Delphi işçileri de, Bosch fabrikasındaki oranlarda zam alamazlarsa üretimi durdurmayı düşündüklerini söylüyor.