BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,01
ALTIN 2.323,40
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Rektör Saylandan Tuhaf sözler

Oylamada 2. sırada olmasına rağmen Sezer tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Şerif Saylan'dan tuhaf açıklama.

Abone ol

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, rektörün demokratik bir yapıyla belirlenmesi durumunda sıkıntılar olduğunu, demokrasinin tam olarak sindirilemediğini söyledi. Sıkıntı olarak laiklik, Atatürk ilke ve inkılaplarını sayan Rektör Saylan, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in kendine göre bir değerlendirme yaptığını ve saygı duymak gerektiğini vurguladı. BAÜ rektörlük seçiminde Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper birinci, Prof. Dr. Şerif Saylan ikinci sırada yer almıştı.

Rektör Şerif Saylan, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Tugrut Özdemir, Prof. Dr. Fazlı Çoban, Prof. Dr. Edip Örücü ve akademisyenlerle birlikte Necatibey Eğitim Fakültesi'nden Atatürk anıtına kadar yürüdü. Saylan tarafından anıta çelenk konulmasından sonra saygı duruşundu bulunuldu. Rektörlük makamında gazetecilerle tanışan Prof. Dr. Saylan, BAÜ'nün büyük bir aile olduğunu belirterek birlik mesajları verdi. Üniversitede huzur ortamı ve birlik sağlanması yolunda çaba göstereceğini dile getiren Saylan, bütün personelin üniversiteyi aile olarak görmesini istedi. Saylan, olabilecek çeşitli problemleri aile içinde çözeceklerini anlattı.

Rektörlük seçimleri ve Cumhurbaşkanı Sezer'in ataması sonrasında kamuoyunda çıkan haber ve yorumlar hakkında görüşleri sorulan Prof. Dr. Saylan, üniversitede birlik ve beraberlik açısından bugüne kadar yapılanların abartma boyutuna ulaştığını ifade etti. "Basınımız bu konuda pasif kalsaydı çok daha olumlu bir davranış olurdu." diyen Saylan, huzursuzluk olmaması, meselenin "oy verdin veya vermedin" boyutuna gelmemesi için seçim yapılmaması ve rektörün doğrudan atanmasının uygun olduğunu söyledi.

Üniversitelerin özerk olduğunu, demokratik bir toplum istediklerini ve demokrasinin gereği olarak akademisyenlerin idarecisini seçimle belirlemesinin çok güzel olduğunu belirten Prof. Dr. Saylan, "Burada bir sıkıntımız var mı? Demokratik bir yapıyla geldiğinde burada da zaman zaman bahsedileceği gibi laiklik, Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda sıkıntılarımız var. Demokrasiyi hâlâ sindirememişiz. Yani üniversite YÖK'e altı aday gönderir, bunların arasından üçü Cumhurbaşkanlığı'na gider ve biri rektör olarak atanır. Burada eğer, 'İlk sırada yer alan aday rektör olacaktı' denseydi, bunlara gerek yoktu. Demek ki Cumhurbaşkanı'nın kendine göre değerlendirmesi var, dolayısıyla saygı duymak gerekir. Bunlar basında yer almamalıdır. Aile içi problemlerimizi kendi aramızda çözeriz." dedi.

Rektörlüğü bir dönem yürüteceğini ve dört yılda en iyisini yaparak bayrağı devredeceğini dile getiren Prof. Dr. Şerif Saylan, üniversitenin geliştirilmesi için bütün öğretim üyelerinin desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Üniversitenin öğretim kalitesini arttırarak Balıkesir'le bütünleşmesini sağlayacaklarını anlatan Saylan, eğitim elemanlarının kalitesini, bilimsel çalışmalarını ve kültür alışverişini arttırmak için uluslararası projelerden yararlanarak yurtdışındaki üniversitelerle işbirliği yapılacağını söyledi. BAÜ Tıp Fakültesi'ne dekan atanıncaya kadar fakültenin yapılanması için rektör danışmanı görevlendirereceğini belirten Saylan, SEKA arazisinin üniversiteye alınması konusunda da çalışılacağını ifade etti. Balıkesir'in tarım ve hayvanlık alanındaki varlıklarına dikkat çeken Rektör Saylan, veteriner ve ziraat fakülteleri açılması için çaba göstereceğini, Bigadiç ilçesindeki Çevre ve Orman Bakanlığı'na devredilen Hindicilik Üretme İstasyonu'nun üniversiteye tahsis edilmesinin sözkonusu olduğunu ve fizibilite çalışmalarına kısa sürede başlanacağını ifade etti.