BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.307,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Rehineler karşılığında IŞİD'e ne vaat edildi?

CHP, Musul'da IŞİD elinde 100 günden fazla rehin kalan rehinelerin kurtarılma sürecindeki soru işaretlerini gündeme taşıdı.

Abone ol

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde, rehinelerin serbest bırakılması için IŞİD'le yapılan "diplomatik pazarlığın içeriğini" sordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kurtarılan rehinelerle biraraya geldiğinde yaptığı açıklamada,
"Velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm" dediğini hatırlatan Tanrıkulu, şu soruların yanıtlanmasını istedi;

1-Rehinelerin serbest bırakılması için IŞİD’le gerçekleştirilen “diplomatik pazarlığın” içeriği nedir?

2-Rehinelerin serbest bırakılması karşılığında IŞİD’e ne vaat edilmiştir?

3-Rehineler karşılığında Türkiye’nin elinde bulunan IŞİD üyelerinin serbest bırakıldığı iddia edilmekte, Cumhurbaşkanı’nın “velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile” cümlesi de bu iddiayı kanıtlamaktadır. Kaç IŞİD üyesi rehineler karşılığında serbest bırakılmıştır?

4-Takas edilen IŞİD üyeleri hangi suçlara bulaşmışlardır?

5-Rehinelerin serbest bırakılması ile IŞİD’in Kobani’ye saldırısının aynı günlere denk gelmesi, Türkiye’den trenlerle IŞİD’e lojistik desteği gittiğine dair iddialar, IŞİD’le yapılan “diplomatik pazarlığın” sonucu mudur?

6-Suruç’un Suriye sınırında iki gündür sığınmacılara yönelik müdahale de IŞİD’le yapılan diplomatik pazarlığın bir sonucu mudur?

7-New York’a seyahatinden önce açıklama yapan cumhurbaşkanı, IŞİD’e yönelik uluslararası koalisyona Türkiye’nin girmemesini rehinelere bağlamıştır. Rehineler serbest kaldığına göre Türkiye’nin IŞİD’e karşı politikası değişecek midir? Uluslararası koalisyonda Türkiye yer alacak mıdır? Almayacaksa, gerekçesi nedir?

8-Hemen her gün Türkiye vatandaşı olmasa bile, Türkiye vatandaşlarının akrabaları Suriye veya Irak’ta IŞİD tarafından katledilmektedir. Bu katliamlara neden sesinizi çıkarmıyorsunuz?

9-Esad’ın gerçekleştirdiği iddia edilen katliamlara yönelik gösterdiğiniz tepkiyi neden IŞİD’e göstermemektesiniz?

10-IŞİD’le, 49 personel rehin alınmadan önce de herhangi bir “diplomatik pazarlık” yapılmış mıdır? "