BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

Regl tarihe karıştı

Regli durduran doğum kontrol hapı 'Anya' piyasaya sürüldü. Şirket ilacın çok rağbet göreceğini savunurken, kadınların aynı düşüncede olmadığı belirtildi.

Abone ol

Amerikan ilaç firması Wyeth Pharmaceuticals tarafından üretilen ve yılın 365 gün alınarak kadınlarda regl dönemlerini de bitiren Anya adlı doğum kontrol hapı, ABD ve Kanada’da piyasaya sürüldü.

İngiliz Daily Mail gazetesi, geçen aralık ayında yayımladığı bir haberde Anya’nın, kadınların hayat tarzında devrim niteliğinde bir değişim vaat ettiğini yazmıştı. Anya’nın piyasadaki diğer doğum kontrol haplarından en büyük farkı, yılın 365 günü alınabilmesi ve böylelikle kadınları regl dönemlerinden kurtarması.

’Anya’nın, diğer doğum kontrol haplarının pabucunu dama atacağını’ savunan ilacın üreticisi Wyeth Pharmaceuticals, hapın ABD ve Kanada’da piyasaya sürüldüğünü açıkladı. Şirket, bu haptan kullanan kadınların 1 yıl boyunca hamile kalma endişesi taşımayacağını belirtiyor.

’YILLIK 2 MİLYAR DOLARLIK PAZAR YARATACAK’ İDDİASI

Diğer doğum kontrol hapları ayda 21 gün boyunca her gün alınıyor ve ilaç kesildikten sonra kadınlar olması gerekenden daha az yoğun şekilde de olsa adet görmeye devam ediyor. Anya ise her gün alınabilecek şekilde tasarlandığından, hem regli engelliyor hem de bu dönemlerde kadınların ruh hallerinde görülebilen iniş ve çıkışları en düşük seviyeye indiriyor.
Anya daha şimdiden piyasaları ’altüst etmiş’ durumda. Yeni hapın yıllık 2 milyar dolarlık bir pazar yaratacağını iddia eden uzmanlar, bu hap sayesinde en büyük zarara pet şirketlerinin uğrayacağını savunuyor.
Bazı bilim adamları, bu tür hapların, aralıksız alınmaları halinde kan pıhtılaşması veya göğüs kanseri riskini artırabileceği yönünde yorumlar yapmıştı.

Haber: Mehmet ÇİFTÇİ
Kaynak: