BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,65
ALTIN 2.491,30
HABER /  POLİTİKA

Regl iznine erkek vekil sahip çıkıyor

Kadınlara regl izni tartışmasında ilginç tablo. Kadınların savunması beklenen bu hakka sadece bir erkek vekil sahip çıktı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER
ANKARA-
Ağır işlerde çalışan kadınlara regl izni tartışması çok ilginç bir tablonun yaşanmasına neden oluyor. Kadınların savunması gereken bu hakka Meclis'te sadece bir erkek milletvekili sahip çıkıyor.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinde yer alan ''kadınların ay hallerinde, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacağı'' hükmünü tartışıyor. CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin yönetmeliğin bu hükmünün uygulanmasını istiyor. Kadın milletvekilleri ise buna karşı. En ilginci ise Ahmet Ersin bu düzenleme konusunda partisinin kadın milletvekilleri Canan Arıtman ve Gaye Erbatur’dan da destek görmüyor.

CHP'Lİ KADINLAR KARŞI
Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu dün regl izniyle ilgili düzenlemeyi tartıştı. CHP’li Arıtman, regl iznine, kadını işten çıkarmak için bahane olarak kullanıldığı, bilimsel dayanağı bulunmadığı gerekçeleriyle karşı çıkıyor. Hekim olan Arıtman tıbbın gelişmelerini de hatırlatarak regl sancılarının ilaçlarla giderilebileceğini savunuyor.

Mevzuatın, AB ile uyumlu olmadığını, kadınların her türlü işi yapabildiğini dile getiren CHP'li Gaye Erbatur da, yasalara, yönetmeliklere böyle bir ayrımcılık konulduğunu söylüyor.

AK PARTİLİ KADINLAR TEMKİNLİ
Pek çok konuda ayrılan iktidar ve muhalefet partisini milletvekilleri konu regl olunca ortaklaştı. Komisyon Başkanı AK Partili Güldal Akşit, düzenlemenin, taraflarca suistimal edilmesinin de değerlendirilmesi gerektiğini, işçi ve işveren tarafından da kötü kullanılabilecek bu maddenin, netleştirilmesinin şart olduğunu söylüyor. Akşit, kadınlara aşırı korunmacı davranarak, başka yönlerden mağdur olmalarına neden olunmaması gerektiğini dile getiriyor.

ERSİN TERS KÖŞE OLDU
Yasanın uygulanmasını isteyen CHP’li Ahmet Ersin ise kadınların bu düzenlemeye destek vermemesinin şaşkınlığını İNTERNETHABER’e anlattı. Ersin, “Ben bu yönetmeliğin yürürlükte kalmasını istedim. Asıl kadınların bu hakkı istemesi gerek. Komisyonda bu konuyu gündeme getirdiğimde memnuniyetle karşılanacağını sandım, ama tersi oldu.”

KADINLARI İKNA EDEMEDİ
Ersin kendi partisinin kadın milletvekilleri başta olmak üzere kimseden destek alamasının nedenini ise şöyle açıkladı:
“Arkadaşlarımla konuştum. Onlar regl izni kullanma hakkının kadın aleyhine kullanılıp işten çıkarılacağı endişesi taşıyorlar. Ama bu gerekçeyle karşı durmak doğru değil. Devlet organları da böyle bir durumda bütün ağırlığını koyar ve bunun yapılmasına izin vermez. Ama ikna olmadılar. Belki bütün kadınlara regl dönemi izni verilmeyebilir, ama bu süreci çok ağır geçiren kadınlar doktor raporu alıp izinli sayılabilirler.”

SONUNA KADAR SAVUNACAK
Ersin kadın milletvekillerinin bile karşı çıktığı bu düzenleme konusunda hassasiyetinin nedenini ise şöyle açıkladı:
Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesiyim. Bu konuyu da insan hakkı olarak görüyorum. Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu da kadınların haklarını korumalı. Hem insan hakları hem de kadın hakları açısından. Bu düzenleme yürürlükte kalmalı.

KADIN ÖRGÜTLERİ DE DESTEK VERMEDİ
Ersin bu mücadelesinde kadın örgütlerinden de destek görmemekten yakınıyor. Bazı işadamlarının düzenleme yürürlükte kaldığı sürece 5 bin kişiyi çıkaracağını açıkladığını hatırlatan Ersin, “Ben buna tepkiliyim. Kadının biyolojik sorunu üzerinden tehdit edilmesi kabul edilemez. Kadın dernekleri dahi böylesine önemli bir konuya sahip çıkmadılar. Sessiz kaldılar. Yaşanan durum üzüntü verici. Böyle bir hak var ve biz bunu koruyamıyor, tersine geriye götürüyoruz. Bu sağlıklı bir bakış değil. Ben sonuna kadar gündemde tutmak tartıştırmak için çalışmayı sürdüreceğim."