BIST 9.106
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.324,91
HABER /  SEÇİM  /  2018 GENEL SEÇİMLERİ

Referandumu bilen anketçi açıkladı: Türkiye’de 10 Kürt seçmen varsa

Araştırma şirketi Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "MHP ittifakı AK Parti’nin Kürt oylarını düşürür mü?" sorusuna yanıt verdi.

Abone ol

AK Parti-MHP'nin ittifakı iktidar partisine oy veren Kürt seçmeni küstürür mü? Etkilenmez diyen de var oy kaybı yaşanır diyen de. Merak edilen soru araştırma şirketi Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır'a da soruldu. Hürriyet gazetesine röportaj veren Ağırdır, "Demirtaş’sız HDP ne yapar?" ve "MHP ittifakı AK Parti’nin Kürt oylarını düşürür mü?" sorularına böyle yanıt verdi.

ÜÇ PARTİ İÇİN BARAJI GEÇME PROBLEMİ VAR
HDP’de de sıcak günler yaşanıyor. Selahattin Demirtaş’sız bir HDP seçmen açısından ne ifade ediyor?

Selahattin Demirtaş, Türkiyelileşme politikasının gerçek bir yüzüydü. Bugün Demirtaş gibi bir aktör de ellerinde olmadığına göre sarsıntıyı atlatmakta biraz daha zorlanacaklar. Bir yenilenme umudu her partide olduğu gibi HDP’de de vardır ama hayat biraz onları köşeye sıkıştırıyor. Bu konuda da maharetleri yetersiz kalıyor. Eğer baraj problemini konuşacaksak bu, İYİ Parti için de, MHP için de, HDP için de vardır. Ama HDP’nin bütün zaaflarına rağmen barajı geçme şansı İYİ Parti ve MHP’ye göre daha yüksek. 

Neden?
HDP oy alırken Kürtlerde bir dönüşüm oldu. Daha muhafazakâr olan, Kürt’üm demeden önce Müslüman’ım diyen ya da sisteme daha yakın duran kesimler bile Kobani süreciyle bir Kürt partisine sahip çıktı. Benim bu analizim doğruysa, oradan geri dönüş de o kadar kolay olmayacaktır. 

MHP ittifakı AK Parti’nin Kürt oylarını düşürür mü?
2011 seçimleri dahil, diyelim Türkiye’de 10 Kürt seçmen varsa bunun 5’i AK Parti’ye, 4’ü HDP’ye oy veriyordu, 1’i de zaten dağıldığı için oy veremiyordu. 2015’te değişen şey, bu 10 seçmenin 7’sinin HDP’ye, 3’ünün AK Parti’ye gelmiş olmasıdır. “MHP işbirliği bu 3 Kürt’ü de kaçırır mı” diye soruyorsanız, cevabım belki 1’ini kaçırır, belki bu hendek meseleleriyle beraber o 3 oy, 4 de olabilir.   

Kürtler AK Parti’ye küser mi? O sonuçlar AK Parti'nin masasında

Sırrı Süreyya Önder'den Hasip Kaplan'a olay sözler!

Sevilay Yılman'ın Hasip Kaplan ve HDP yazısı bomba