BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.437,56
HABER /  GÜNCEL

Referandumdan sonra ordu harekete geçiyor

Milliyet yazarı Serpil Çevikcan, terör örgütü PKK'nın Irak'ta yeni Kandil olarak gördüğü Sincar'a TSK'nın referandum sonrası operasyon düzenleyeceğini yazdı.

Abone ol

Referandum sonrası Sincar'a operasyon yapılacak. Flaş gelişmenin ayrıntılarını Milliyet yazarı Serpil Çevikcan bugünkü köşesinde yazdı.

DEAŞ'la mücadele adı altında Irak'ta Sincar'a üs kuran terör örgütü PKK'ya karşı Ankara düğmeye bastı. YPG'nin Suriye'de kurduğu etkinliğin benzerini Irak'ta devreye sokan PKK, hükümetin sabrını taşırdı.

ERDOĞAN SİNYAL VERDİ

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde NTV yayınında  ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunun sonlandırıldığını hatırlatarak, “Yeni harekatlara yeni isimler vereceğiz” demişti. Yine Erdoğan, Trabzon’daki toplu açılış töreninde Yeni harekatlara yeni isimler vereceğiz. Baharı bekleyen tüm terör örgütlerine PKK, YPG, DAEŞ, FETÖ’ye çok güzel sürprizlerimiz var. Önümüzdeki aylar Türk milletinin baharı, teröristlerin ise kara kışı olacaktır.” ifadelerini kullanmıştı.

Ankara'da askeri kaynaklar ve uzmanlarla görüşen Çevikçan, merak edilen operasya ilişkin detayları, "Bir yıllık bilanço ve referandum sonrası" başlıklı yazısında böyle anlattı:

- DAEŞ’ten temizleme bahanesiyle PKK’nın Irak ve Suriye’ye yerleştirilmesi planına karşı Ankara, sürekli planlama ve değerlendirme yapıyor. Buna karşın, son günlerde kamuoyuna ‘Dicle Kalkanı’ adı altında yansıtılan Sincar bölgesine bugün-yarın bir operasyon yapılacağı yolundaki bilgi doğrulanmıyor. Ancak Irak’ta Sincar, Suriye’de Menbiç, Ankara’nın odaklandığı bölgeler.

- Sincar’ın karşı tarafında var olan tugaya ek olarak, Ankara Mamak’tan mekanize bir tugay da aylardır Silopi’de üslenmiş durumda. Sincar’a kara operasyonunun zorunluluklarından biri de Suriye’den farklı olarak operasyonları yapacak tugayın hemen arkasından bir tugayın da destek için sınırdışında bulundurulması. Irak ve ABD’ye uyarılarını yapan Ankara, zorluklara rağmen askeri hazırlıklarını sürekli güncelliyor.

-  Menbiç için de Ankara izlemede. El Bab’ı temizleme çalışmaları sürüyor. El Bab’ın güneyinde rejim güçleri, iki yanında ABD destekli, YPG ağırlıklı Suriye Demokratik Güçleri yer alıyor. Bu nedenle kısa vadede Menbiç’e ilerlemenin maliyetleri var.

- Zorluklara rağmen Ankara, Sincar ve Menbiç’teki PKK varlığının sonlandırılmasını ‘olmazsa olmaz’ ilan ederek, göz yumulmayacağını dünyaya bildirmiş durumda. Referandumdan sonraki yeni dönemde de şu anda normalleştirme operasyonunun sürdüğü Fırat Kalkanı’nın güncellenmesi ve adı henüz Dicle Kalkanı olarak konulmayan bir operasyonla Irak’ta Sincar bölgesinin hedef alınması seçenekleri sahada ve masada sürekli gerilimin yüksek olacağını gösteriyor.