BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Referandum sonuçları ne olursa olsun erken seçim geliyor!

Referandum sonuçlarını olası dinamiklere göre analiz eden Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz, referandumda evet de çıksa hayır da çıksa Türkiye'nin erken seçime gideceği öngörüsünde bulundu.

Abone ol

Erken seçim olacak mı? Referandum takviminin işlemeye başladığı bu günlerde siyaset kulisleride erken seçim olasılığı tartışılmaya devam ediyor. Bu olasılığı bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet gazetesi yazarı Mehmet Y. Yılmaz iddialı. Yılmaz'a göre referandum sonuçları ne olursa olsun Türkiye erken seçime gidecek.

İddiasına AK Parti'nin referandum sürecindeki kampanya söylemlerini ve 7 Haziran seçim sonuçlarını dayanak gösteren Yılmaz, "Öyle görünüyor ki referandum aslında yeni bir seçim sürecinin ilk aşaması olacak" dedi.

Mehmet Yılmaz'ın yazısının detayları şöyle:

"...

7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından yapılan analizleri kaçımız hatırlıyor?

Hafızalarımızı tazeleyelim:

O seçimde, AKP’nin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememiş olmasının nedenlerinden biri de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlara çıkıp başkanlık sistemi için 400 milletvekili istemesiydi.

Seçimden sonra yapılan araştırmalar göstermişti ki Erdoğan’ın kampanyasının yoğunluğu ve başkanlık sistemi talebi, AKP seçmeni nezdinde bir tür tepki de yaratmıştı.

7 Haziran seçiminin tekrarı olarak yapılan 1 Kasım seçimleri öncesinde de AKP kampanyasının bu eksenden uzaklaştığını, istikrara yoğunlaştığını da hatırlayalım. Aradan geçen 1.5 yıl sonra şimdi 16 Nisan’da bu kez konusu “başkanlık sistemi” olan bir referandum yapacağız. Cumhurbaşkanı, arkasına devletin olanaklarını da alarak güçlü ve sert bir “evet” kampanyası yürütüyor.

Bu propaganda bombardımanının henüz ikna etmeyi başaramadığı yaklaşık 5 milyon kararsız seçmen olduğu ve bunların önemli bölümünün AKP ve MHP seçmeni olduğu da araştırmaların ortaya koyduğu bir gerçek.

Tarafsız araştırmalara göre, kesinlikle “evet” diyeceğini açıklayanlar, kesinlikle “hayır” diyeceklerini söyleyenlerin bir hayli gerisinde. Yani, seçmeni “evet” demeye ikna etmek, “hayır” demeye ikna etmekten daha zor.

Bir bölüm AKP seçmeni, bir erken genel seçim olursa yine AKP’ye oy vereceğini söylüyor ama başkanlık konusunda da tereddütlerini muhafaza ediyor. Bunun nedenlerini, 7 Haziran seçimi sonuçları ile ilgili analizlerde bulmak mümkün. Ve başkanlık sistemi konusunda tereddütleri olan seçmeni ikna etmek de o kadar kolay bir iş değil.

Bu, “Meydanlar Recep Tayyip Erdoğan’ı özledi, o sahaya çıkınca tablo değişir” diye düşünenlerin yanılıyor olabileceğine de işaret ediyor.

Erdoğan, belki meydanlara çıkmadı ama her gün bir yerde uzun konuşmalar yapıyor, bu konuşmalar önce canlı, sonra da haber olarak defalarca halkın üzerine adeta boca ediliyor.

Bunca gürültüye rağmen hâlâ ikna olmamış seçmenlerin, 7 Haziran’da da ikna edemediği seçmenler olduğunu düşünmek için çok neden var.

Sonucu peşinen belli bir referandum olmayacak, artık orası kesin gibi.

ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ

Referandum sonucu ne çıkarsa çıksın, Türkiye’nin bir erken seçime doğru gittiğini de görmek gerek.

Eğer “hayır” çıkarsa, bunun en önemli siyasi sonucu zaten iktidarın güven tazelemek için bir erken seçime gitmesi olur. Bütün gücüyle “evet” denmesine yüklenen bir hükümetin, böyle bir yük ile varlığını sürdürmesinin zorluklarını görmek gerek.

Öte yandan iktidarın istediği gibi referandumdan “evet” sonucu çıkarsa, o zaman bir sorunun yanıtının verilmesi gerekecek:

Madem bu değişiklik Türkiye’nin geleceği için bu kadar önemliydi, o zaman uygulanması için neden iki buçuk yıl daha beklemek gerekiyor?

Çünkü, “evet” kampanyasının gerisindeki fikir, bu sistemle Türkiye’nin önündeki zincirlerin kırılacağı, ekonominin uçacağı, Türkiye’yi çökertmek isteyen üst aklın bu sayede bertaraf edileceği.

Bu durumda, Türkiye, iki buçuk yıl daha zincirlerine bağlı mı kalacak? Üst aklın iki buçuk yıl daha Türkiye’ye oyunlar oynaması mı seyredilecek?

Hükümet, Devlet Bahçeli’ye bu değişikliğin uygulanması için iki buçuk yıl bekleme sözünü vermişti.

Bahçeli, bu sözün tutulması için nasıl bir garanti aldı acaba?

Öyle görünüyor ki referandum aslında yeni bir seçim sürecinin ilk aşaması olacak.