BIST 9.717
DOLAR 32,51
EURO 34,95
ALTIN 2.436,36
HABER /  GÜNCEL

Referandum sonuçları iptal mi ediliyor CHP'den flaş adım

Referandum sonuçları iptal mi ediliyor? CHP, referandum sonuçlarının iptali için bugün resmi başvuruyu yaptı. Gözler YSK'dan çıkacak karara çevrildi.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi-CHP, 16 Nisan anayasa referandumu sonuçlarının iptali için bugün Yüksek Seçim Kurulu-YSK'ya resmi başvuru yaptı.

Peki referandum sonuçları iptal olur mu? Bu sorunun yanıtını YSK başvuruya ilişkin verdiği kararla duyuracak. 

BU SEÇİMİN MEŞRUİYETİ YOK

Başvuruyu CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan yaptı. Tezcan başvuru sonrası yaptığı açıklamada"Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir" dedi.

REFERANDUMU HAYIR DİYENLER KAZANDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, referanduma ilişkin YSK'ya parti adına itirazda bulunurken, "Referandumda hayır diyenlerin kazandığını herkes biliyor. Baskı ve tehditle alınamayan sonuç YSK devreye sokularak alınmaya çalışılmıştır. Bu seçim meşruiyeti olmayan bir mühürsüz seçimdir" dedi.

MÜHÜR VURULMADAN OYLAR KULLANILDI

Sandıklara verilen eksik oylar ve mühürsüz zarfların gerçeği ortaya çıkardığını belirten Tezcan, "Paketler çalınmış, dışarıda üretilmiş oylar kullanıldı. Mühür vurulmadan oy kullanıldı. Tüm bunlara rağmen sonuç alınamadı, YSK devreye sokuldu" ifadelerini kullanıldı.

YSK'NIN KARARI YOK İDDİASI 

Öte yandan, CHP milletvekili Tur Yıldız Biçer de Twitter'dan yaptığı açıklamada şu mesajta YSK'nın mühürsüz pusulalara ilişkin bir kararının olmadığını ileri sürdü.

Biçer, "Bugün YSK ya başvurup mühürsüz oyların kabulüyle ilgili kararı ve genelgeyi istedim;karar da, genelge de, yanıt da yok!" diye yazdı.

CHP referandum sonuçlarının iptali için yapacağı başvuruda mühürsüz oy pusulası ve zarfların kabul edilmesinin seçim kanununa aykırılığını gerekçe gösterecek. Edinilen bilgiye göre, AK Parti'nin 2014 yerel seçimlerinde mühürsüz oy pusulası ve zarfı olduğu gerekçesiyle iptal ettirdiği seçim sonuçları emsal gösterilecek.

2014 yılında AK Parti'nin başvurusuyla Bitlis'in Güroymak İlçesi'ndeki seçim sonuçları iptal edilmişti. 

AK PARTİ'NİN BAŞVURUSU SEÇİMLERİ İPTAL ETTİRMİŞTİ

30 Mart 2014'teki yerel seçimlerde Güroymak'ta BDP'li Mehmet Emin Özkan 4 bin 522, AK Parti adayı Hüseyin Mutlu ise 4 bin 490 oy almıştı. AK Parti mühürsüz oy pusulasının sandığa atıldığını tespit ederek, seçim sonucuna itiraz etmiş ve oyların yeniden sayılmasını istediler. Oylar 4 kez sayılmasına rağmen seçim sonucu değişmedi. Ancak bir sandıkta mühürsüz zarfta oy kullanıldığı belirlendi ve İl Seçim Kurulu AK Parti'nin itirazını kabul ederek seçimleri iptal etti. Bitlis Güroymak yerel seçimi, bu karar üzerine 1 Haziran 2014'te yeniden yapılmıştı. O dönemde Yüksek Seçim Kurulu'nun başında 2013'te bu göreve getirilen Sadi Güven bulunuyordu.

YSK İTİRAZ BAŞVURUSUNDA ARBEDE ÇIKTI

Öte yandan referandum sonucuna itiraz için adliyeye gelen çok sayıda CHP'li, İstanbul Adalet Sarayı’nda içinde yer alan İl Seçim Kurulu’na geldi. CHP'lilerin slogan atması nedeniyle gerginlik çıktı.

Referandum sonuçlarına itiraz etmek için, İzmir Marşı’nı söyleyerek adliyeye giren yüzlerce kişi adliye içinde bir süre, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” ve “Hayır bitmedi. Daha şimdi başlıyor” şeklinde slogan attı. Slogan atan gruba, İl Seçim Kurulu’na itiraza gelen ve sırada bekleyen kişiler de destek verdi.

Kalabalık grup ve özel güvenlik arasında kısa süreli tartışmalar da yaşandı. Yaşanan arbede sonrasında bir kişi polis tarafından dışarı çıkartıldı. Yaşanabilecek olumsuzluklar için Çevik Kuvvet polisi adliye içinde konuşlandırıldı.

Kılıçdaroğlu'ndan yüzde 50 hayır çıktı iddiası