BIST 9.711
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,88
HABER /  POLİTİKA

Referandum sonrası Türkiye'den ilk tepki kan banyosu...

Kuzey Irak’taki referandumun ardından hükümetten ilk tepki geldi. Askeri müdahale en son seçenek olduğunu ifade eden AB Bakanı Ömer Çelik, Kerkük'ün referandumun içine katılmasının, Irak'ın yeni bir kan banyosuna dönüştürülmesi teklifi olduğunu söyledi.

Abone ol

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimindeki referandum sonrası gözler Türkiye’den gelecek açıklama ve atılacak olan adımlara çevrildi. Referandumun sonuçlanmasının ardından hükümetten ilk tepki AB Bakanı Ömer Çelik’ten geldi. Türkiye’nin A, B, C planlarının olduğunu ifade eden Çelik, askeri müdahalenin başvurulacak en son seçenek olduğunu söyledi. Çelik, "Referandum kararı zaten bir faciadır. Kerkük'ün içine katılması da Mesut Barzani'nin dilinden Irak'ın yeni bir kan banyosuna dönüştürülmesi teklifidir" diye konuştu.

Referandumun kırılgan haldeki Irak'ta çatışmaları tetikleyeceğini ifade eden Çelik, Kerkük bir bakıma küçük bir Irak sayılır. Türkmenler ve Kürtler bir arada yaşıyor. Türkiye için önemli olan toprak bütünlüğü. " dedi.

Çelik," Mesut Barzani, Neçirvan Barzani Türkiye ile direkt iletişime sahip kişiler. Neçirvan Barzani'ye neden Türkiye ile istişare yapmadınız demek gerekir. Neden Türkiye'ye gelip de istişareye girmediniz? Kararı aldıktan sonra biz ulaşmaya çalışıyoruz meselesi de şimdiye kadarki iletişime aykırı bir durum." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN A, B, C PLANLARI VAR"

Ekonomik yaptırımlarla ilgili soruya ise Ömer Çelik," Bunun çok kapsamlı A - B - C planları var. Türkiye ilk olarak kendi ulusal güvenliğini düşünerek bu girişimin ortaya çıkaracağı tabloyu izole edecektir." dedi.

FİZİKİ ÇATIŞMAYA GİRİLECEK Mİ?

Türkiye ile Irak ortak askeri tatbikat düzenleyeceği ve Türkiye'nin askeri operasyonlar düzenlemesi sorusuna Çelik, "Tatbikat yapıldığı zaman güvenlik güçlerimiz 'Türkiye bir fiziki çatışmaya mı girecek?' soruları soruluyor. Askeri müdahale başvurulacak en son seçenektir."

Çelik, "Referandumun hukuki ve siyasi meşruiyeti tartışmalıdır. " dedi.