BIST 9.652
DOLAR 32,59
EURO 34,85
ALTIN 2.498,66
HABER /  DÜNYA

Referandum sonrası Merkel'in görüntüsü şoke etti

Yunanistan'daki referandumun ardından Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile görüşmeye gelen Angela Merkel'in bitkin hali şaşırttı.

Abone ol

Kreditörlerin kemer sıkma paketine "hayır" diyen Yunanistan, AB'nin patronu Almanya Başbakanı Angela Merkel'i fena sarstı. Avrupa Birliği'nde yeni bir dönem başlatabilecek bir karara imza atan Yunanistan, AB liderlerinin ezberini bozdu.

Yunanistan'ın 'hayır' kararının ardından İngiliz gazeteleri, Avrupa'nın tarihin en büyük siyasi kriziyle karşı karşıya olduğunu iddia etti. Almanya Başbakanı Merkel'in karar ardından ilk görüntüsü şaşırttı.

ALMANYA YUNANİSTAN'DAN NE KADAR ALACAKLI? YUNANİSTAN KİME KADAR BORÇLU

Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Paris’te Euro Bölgesi’nin geleceğini görüşecek. Merkel görüşmeden önce Berlin’de görüntülendi. Şansölye’nin oldukça bitkin ve yorgun olduğu gözlendi. Objektiflere takılan bu an 'tarihi bir kare' olarak kayıtlara geçti.

Şık ve bakımlı kıyafetleriyle objektifler karşısında görmeye alıştığımız Merkel'in referandum sonrasi ilk görüntüsü şaşkına çevirdi.

Yunanistan'da dün yapılan referandumda sandığa giden 6 milyon Yunan vatandaşından 3,5 milyonu, "Kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümet kabul etmesin" demişti.

Referandumdan çıkan sonuç, Yunanistan açısından hem ekonomik hem de siyasi anlamda pek çok gelişmeye kapı araladı. Buna rağmen vatandaşlar arasında "Hayır" sonucunun hayatlarında önemli bir değişikliğe neden olmayacağı görüşü hakim. 

angela.jpg

AVRO GRUBU YARIN SABAHA KADAR YENİ TEKLİF İSTEDİ

Avro Grubu, referandumun ardından Yunanistan'dan yeni teklifini yarına kadar sunmasını istedi.

Avro Bölgesi maliye bakanlarının yarın TSİ 14.00'te Brüksel'de toplanarak Atina'dan gelecek teklifi değerlendireceği açıklandı. Maliye bakanlarının ardından Avro Bölgesi liderleri de yarın akşam olağanüstü zirvede Yunanistan'ın durumunu görüşecek.

merkel.20150706143724.jpg

VARUFAKİS İSTİFA ETTİ

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, bakanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. Varufakis, kendi özel blog sitesinde İngilizce olarak “Artık bakan değil” başlığı altında yayınladığı açıklamasında, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın müzakerelerde elini güçlendirmek için bakanlık görevinden ayrılma kararı aldığını belirtti.

OLAĞANÜSTÜ ZİRVE

Yunanistan'daki referandumda kreditörlerin şartlarının reddedilmesinin ardından avro bölgesi liderleri olağanüstü zirveye çağrıldı.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, avro bölgesi liderlerinden Yunanistan'ın durumunu görüşmek üzere 7 Temmuz akşamı Brüksel'de toplanmalarını istedi.

Tusk, referandumla ilgili yazılı açıklamasında, neticenin keder verici olduğunu belirterek, "Yunan referandumun sonucunu not ettim. Bu netice Yunanistan'ın geleceği açısından çok üzücüdür. Yunan ekonomisinin toparlanması için zorlu önlemler ve reformlar kaçınılmazdır. Şimdi Yunan makamlarının inisiyatiflerini bekleyeceğiz" ifadesini kullandı.

RUSYA NE DEDİ?

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Lihaçev, Yunanistan'da halkın referandumda kreditörlerin şartlarını reddetmesini Atina'nın Avro Bölgesi'nden çıkması adına atılmış bir adım olarak nitelendirdi. 

Yunanistan'daki referandum sonuçlarıyla ilgili Rus basınına değerlendirme yapan Lihaçev, Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nden çıkması ve politik istikrarı sağlaması durumunda yabancı yatırımcılar açısından daha cazip bir ülke olacağını savundu.

Lihaçev, "Pazartesi günü Atina yönetimi ile Avrupalı kreditörler arasındaki görüşmeler daha aktif olacak. Pazar günkü "oxi"lerin (hayır) Avro Bölgesi'nden çıkmak adına atılmış bir adım olduğunu anlamak gerekir. Ancak bu yolun sonuna kadar gidileceği de kesin değil" ifadelerini kullandı.