BIST 9.715
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.438,01
HABER /  POLİTİKA

Referandum anketleri rüzgar tersine döndü

Referandum anketleri neyi gösteriyor? Son yaşananlar iki tarafı nasıl etkiledi? Abdulkadir Selvi bugünkü köşesinde araştırma şirketi yöneticilerinin görüşlerine yer verdi.

Abone ol

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, referandum öncesi rüzgarın "evet" yönünde estiğini yazdı.

Kamuoyu araştırma şirketi yönetecileriyle görüşen Selvi, son yaşanan gelişmeler ışığında "evet" ve "hayır" cephesindeki son durumu köşesinde yazdı.

AVRUPA'DAKİ SEÇMEN SANDIĞA KOŞACAK

Hollanda'daki utanç görüntülerinin Avrupa'daki seçmen üzerindeki etkisini iki madde halinde açıklıyor:

1- Avrupa’da sandığa gitme oranını yükseltecek. Ama bu etki sadece Avrupa’da değil, Türkiye’de de seçimlere katılma oranı üzerinde olumlu etki yapacak.
2- 15 Temmuz’dan sonra milliyetçi duygularda bir yükseliş söz konusuydu. Hollanda’da sergilenen Türkiye düşmanlığı, bu duyguların güçlü bir dalgaya dönüşmesine yol açtı. Evet oylarında Avrupa ile sınırlı kalmayacak ölçüde motivasyon sağlaması bekleniyor. ‘Avrupa Avrupa duy sesimizi’ durumu.

Canlı bomba taziyesine giden HDP'li Tuğba Hezer'e hayır propagandasına izin veren Avrupa'nın Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'ya engel olmasını hatırlatan yazar, bu durumun kamuoyunda tepkiyle karşılandığı görüşünü dile getiriyor.

"EVET" RÜZGARI İÇİN ÜÇ NEDEN

Kamuoyu araştırma şirketleri yöneticilerinin hayır rüzgarının tersine döndüğünü söylediğini belirten Selvi, üç nedeni böyle sıralıyor:

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlara çıkması.
2- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gafı.
3- Başta Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa’daki Türkiye düşmanlığı.

Kamuoyu şirketleri yöneticilerinin “Rüzgâr artık evet yönünde esiyor” sözlerini aktaran Selvi, yazısını böyle tamamlıyor:

HAYIR OYLARI ERKEN FORM TUTTU

1- Hayır oyları doyum noktasına ulaştı. AK Parti seçmeni hayır çıktığı takdirde Cumhurbaşkanı ve hükümetin yerinde kalacağı tezinin tuzak olduğunu fark etmeye başladı. Referandum sonuçlarını evet oylarının seyri belirleyecek. Rüzgâr evete döndü.
2- Kararsızların oranı hâlâ önemini koruyor. Kararsızlarda üçte bir oranında azalma gözlenmesine rağmen, hâlâ önemli bir kesimi oluşturuyorlar.
3- MHP’nin iç sorunları referandum sürecini etkilemeye başladı. MHP oylarının ‘evet’e mi, yoksa ‘hayır’a mı doğru gideceği sonuçlar üzerinde etkili olacak.
4- HDP ise ilk başlardaki dağınıklığı atlatıp, toparlanmaya başladı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise ince bir taktik izliyor. Cumhurbaşkanı ve hükümet değişmeyecek diyerek evetçileri rehavete sürüklemeyi amaçlarken, rejim değişecek, tek adamlık gelecek diye hayırcıları korkutuyor. ‘Havuç, sopa politikası.’

Tek eksiği, evetçilere yönelik taktiğinin bir tuzak olduğunun AK Parti seçmeni tarafından fark edilmesi. Bir de gafı var. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP liderinin gafını meydanlarda tepe tepe kullanıyor. Etkili de oluyor.

Başbakan meydanlara çıktı, Cumhurbaşkanı mitingler düzenledi ama yeni sistemi Kemal Bey kadar anlatamamışlardı. Kemal Bey bir konuştu, pir konuştu. Ondan sonra hayır rüzgârları kesildi.

Yoksa Kemal Bey, gizli ‘Evetçi’ mi?

Evet mi önde hayır mı? 9 referandum anketi sonuçları