BIST 9.072
DOLAR 32,38
EURO 34,98
ALTIN 2.325,68
HABER /  SEÇİM

Recep Tayyip Erdoğan'ın oyu kaç son seçim sonuçları?

Bu seçim sonuçları büyük önem taşıyor zira Türkiye'de ilk kez Cumhurbaşkanını halk seçmiş olacak. Peki en iddialı aday Recep Tayyip Erdoğan'ın oyu kritik illerde ne kadar?

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarında en iddialı Köşk adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın alacağı oy büyük merak konusu.

Son seçim anket sonuçları AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci turda seçileceğini işaret ediyordu. Peki Erdoğan'ın, son genel seçimlerde partisinin aldığı oy göz önünde tutulduğunda en çok zorlanacağı iller hangisi, İstanbul, Ankara ve İzmir'de ne kadar oyu var?

ERDOĞAN'IN OYU ANKETLERDE NE KADAR?

Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci turda yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday kazanmış sayılacak. Bugüne kadar yapılan anketlere bakılacak olursa Cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turda bitebilir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçları büyük oranda AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı işaret ediyor.

Erdoğan adaylık sürecinin açıklandığı günden itibaren anket sonuçlarında hep önde çıktı yüzde 50-58 bandında oy alıyor göründü.

recep-tayyip-erdoğan-seçim-kampanyasi-otobüs.jpgCumhurbaşkanlığı seçimi sonuçları birinci turda Erdoğan'ı köşke taşımayacak olursa asıl sürpriz bu olacak.

İSTANBUL-ANKAR-İZMİR ERDOĞAN'IN OYU NE KADAR?


52 milyon 894 bin 115 seçmen, 12'nci cumhurbaşkanını seçmek için sandığa giderken, Erdoğan'ın önündeki en kritik iller oy dağılımı bakımından İzmir, İstanbul ve Ankara gibi görünüyor.

Zira bu üç ilde MHP ve CHP'nin toplam oyları göz önüne alındığında Ekmeleddin İhsanoğlu, Erdoğan'ı zorlayacak.

ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM ŞARKISI

Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecinde anketlerde aldığı sonuçlar kadar Cumhurbaşkanlığı forsuyla çekilen bu reklamı da olay yarattı.


Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlarını öngörebilmek için 2011 yılında illerdeki durumlarına göz atmakta fayda var.


İSTANBUL'DA ADAYLARIN GENEL SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE OYLARI


2011 yılı Genel Seçim Sonuçları'ndaki oy dağılımına bakıldığında AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en çok zorlanacağı illerden biri İstanbul.

Çatının cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyu MHP ve CHP'nin oy oranları dikkate alındığında yüzde 40.7'ye ulaşıyor. Bu durumda iki aday arasında İstanbul'da çok fark oluşmayacak gibi duruyor.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın ise potansiyel oy oranı yüzde 5.34 olarak görünüyor.

2011 yılında yapılan Genel Seçim Sonuçları'na göre partilerin aldıkları oy oranları şöyle:

AK PARTİ: Yüzde 49.38

CHP: Yüzde 31.31

MHP: Yüzde 9.39

BDP: 5.34

2011-genel-seçim-sonuçlari-istanbul.jpg

2011 Genel Seçim Sonuçları kim ne kadar oy aldı?

İZMİR'DE ADAYLARIN GENEL SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE OYLARI

İzmir 2011 yılı Genel Seçim Sonuçları'na bakıldığında AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde seçilmesi için yüzde 14'e yakın oya ihtiyacı var.

recep-tayyip-erdoğan-oyunu-verdi-seçim-sandiği-cumhurbaşkanliği-.jpg

Çatının cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranı ise MHP ve CHP'nin oy oranları dikkate alındığında yüzde 54.96'a ulaşıyor.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın ise potansiyel oy oranı yüzde 4.80  olarak görünüyor.

İzmir'de 2011 yılında yapılan Genel Seçim Sonuçları'na göre partilerin aldıkları oy oranları şöyle:

AK PARTİ: Yüzde 36.77

CHP: Yüzde 43.68

MHP: Yüzde 11.28

BDP: 4.80

2011-genel-seçim-sonuçlari-i̇zmir.jpg

2011 Genel Seçim Sonuçları kim ne kadar oy aldı?

ANKARA'DA SON GENEL SEÇİME GÖRE PARTİ OYLARI

2011 yılı Ankara Genel Seçim Sonuçları'na bakıldığında AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde seçilmesi için yüzde 1'den daha az oya ihtiyacı bulunuyor.

recep-tayyip-erdoğan-seçim-sandiği-oyunu-kullandi.jpg

Çatının cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranı ise MHP ve CHP'nin oy oranları dikkate alındığında yüzde 45.91'e ulaşıyor. İhsanoğlu'nun birinci turda cumhurbaşkanı seçilmesi için yüzde 5'lik bir oy oranına ihtiyacı bulunuyor.

HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın ise potansiyel oy oranı yüzde 0.99 olarak görünüyor.

Ankara'da 2011 yılında yapılan Genel Seçim Sonuçları'na göre partilerin aldıkları oy oranları şöyle:

AK PARTİ: Yüzde 49.24

CHP: Yüzde 31.30

MHP: Yüzde 14.61

BDP: 0.99

2011-genel-seçim-sonuçlari-ankara.20140808151435.jpg

2011 Genel Seçim Sonuçları kim ne kadar oy aldı?

EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NUN MEMLEKETİ YOZGAR'TA OY DAĞILIMI

CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu Kahire doğumlu olsa da aile kökeni itibariyle Yozgatlı. Haliyle Yozgat'ta alacağı oy oranı merak konusu.

Yozgat 2011 yılında yapılan Genel Seçim Sonuçları'na göre partilerin aldıkları oy oranları bunun ipuçlarını veriyor;

AK PARTİ: Yüzde 66.42

CHP: Yüzde 10.94

MHP: Yüzde 18.28

BDP: 0.01

2011-genel-seçim-sonuçlari-yozgat.jpg

2011 Genel Seçim Sonuçları kim ne kadar oy aldı?

2011 yılı Yozgat Genel Seçim Sonuçları'na bakıldığında AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın birinci tur cumhurbaşkanlığı seçiminde seçilmesi için oyları yeterli görünüyor. Erdoğan'ın Yozgat'taki oy oranı yüzde 66.42.

Çatının cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranı ise MHP ve CHP'nin oy oranları dikkate alındığında yüzde 29.'da kalıyor. HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın ise potansiyel oy oranı yüzde 0.01 olarak görünüyor.

ERDOĞAN'IN MEMLEKETİ RİZE'DEKİ PARTİLERİN OY ORANLARI

Rize 'deki seçim sonuçları da Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi olması sebebiyle önem taşıyor. 2011 yılındaki genel seçimde partilerin oy dağılımına bakıldığında Erdoğan'ın zorlanmadan bu ilde birinci çıkacağını söylemek mümkün.

recep-tayyip-erdoğan-ve-emine-erdoğan-oyunu-verdi.jpg

Rize 2011 yılında yapılan Genel Seçim Sonuçları'na göre partilerin aldıkları oy oranları şöyle:

AK PARTİ: Yüzde 68.90

CHP: Yüzde 17.10

MHP: Yüzde 7.64

BDP: 0.34

2011-genel-seçim-sonuçlari-rize.jpg

2011 Genel Seçim Sonuçları kim ne kadar oy aldı?

Çatının cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranı ise MHP ve CHP'nin oy oranları dikkate alındığında yüzde 24.27'de kalıyor. HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın ise potansiyel oy oranı yüzde 0.34 olarak görünüyor.

SEÇİM SONUÇLARI 21.00'DA AÇIKLANACAK

YSK açıklamasına göre seçim sonuçlarını saat 21.00'a kadar yayınlamak yasak ancak bu saat gerekli görüldüğü taktirde daha ileri çekilebiliyor. Seçim yasağı kalktığı andan itibaren Cumhurbaşkanı adayları Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın seçim sonuçları ve aldıkları oy oranları anlık olarak Anadolu Ajansı verileriyle internethaber.com sitesinde de canlı verilecek. 

Cumhurbaşkanlığı Seçim sonuçları için hazırladığımız interaktif harita anlık olarak gelen verilerle saniyeler içinde güncellenecek.

Seçim sonuçları haritasına AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oy oranları aşağıdaki haritadaki gibi yansıyacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ AA OY ORANLARI HARİTASI

cumhurbaşkanliği-seçimi-sonuçlari-2014-harita.jpg

AA VE CİHAN HABER AJANSI SEÇİM YARIŞI

Geçtiğimiz yerel seçimlerde Türkiye'nin iki büyük haber ajansı arasında oy oranları konusunda büyük bir çekişme yaşanmıştı. Anadolu Ajansı oy oranları ile Cihan haber ajansının oy oranları seçim geçesi uzun süre birbirinden çok farklı olarak haritaya yansımıştı. Bu seçimde de benzer bir durum ortaya çıkacak gibi görünüyor. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları internethaber.com AA'dan yayınlayacak ancak Cihan Haber Ajansı'nın son oy oranları da haber olarak sitemizde yer alacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM HARİTASI OY ORANLARI GRAFİĞİ

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları internethaber.com'da yayınlanacak olan haritada oy grafikleriyle de okurlarımıza anlık olarak gösterilecek.
cumhurbaşkanliği-seçim-sonuçlari-harita.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ İKİNCİ TURA KALIRSA 

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turunda yüzde 50'nin üzerinde oy alan aday çıkmazsa seçimler ikinci tura kalacak. Bu durumda Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimi 24 Ağustos'ta yapılacak. İkinci tur seçimlere en çok oyu alan iki aday katılacak ve yüzde 50 şartı aranmadan en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OY VERME SAATLERİ

Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy verme işlemi doğu illeri ile batı illerinde farklı saat aralıklarında olacak. Halk Cumhurbaşkanlığı seçimi için Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde saat 07.00'da sandık başına gidecek ve oy verme işlemi saat 16.00'da bitecek.

Batı illerinde Cumhurbaşkanlığı seçimi oy verme işlemi ise 8.00 - 17.00 saatleri arasında yapılacak.

OY VERİRKEN GEREKLİ EVRAKLAR

Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başına gittiğinizde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, avukat kimliği, sürücü belgesi gibi, kimliğinizi tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmî nitelikteki belgelerden birini yanınızda bulundurmanız gerekiyor.

Belediyeler ile köy veya mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik belgeleri kimliğin tespitinde geçerli değildir. TC kimlik numarasını taşımayan kimlik belgeleri ile de oy kullanılamayacak.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NASIL YAPILIR?

1- Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.

2- İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin ölümü veya seçilme yeterliğini kaybetmesi hâlinde, ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. Bunların dışındaki sebeplerle boşalma olması hâlinde ikame yoluna gidilemez.

3- Oylamalara tek adayla gidilmesi hâlinde, oylama referandum şeklinde yapılır. Aday geçerli oyların çoğunluğunu alması hâlinde Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması hâlinde seçim yenilenir.

4- Yeni seçilen Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder.