BIST 9.136
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,86
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

2B'de Türkiye'nin en pahalı yeri

Rayiç bedelde en pahalı ilçe Beykoz çıktı. Çengeldere'de rakam metrekare başına 1000 TL'ye kadar çıkıyor.

Abone ol
İNTERNETHABER.COM - 2B'de rayiç bedeller belli oldu. Türkiye'de 2B alanlarında ortalama metrekare fiyatının 8,5 lira. 

Rayiç bedeller kentlere ve gözde olan belde ve ilçelere göre değişiyor. En pahalı rayiç bedel Beykoz için belirlendi. Boğaza nazır olan İstanbul'un en yeşil ilçesinde metrekare fiyatları 1000 TL'ye kadar çıkıyor.

Beykoz'da Çengeldere en yüksek rayiç bedel ile dikkat çekiyor. Burada 100 metrekare yeri olan 100 bin lira ödeyecek. Bölgede oturan vatandaş ise "şok geçirdik, bizim bu rakamları ödememiz mümkün değil" diyerek tepki gösterdi.

Türkiye genelinde metrekare fiyatlarının en ucuzu 140, en pahalısı ise 1000 liraya kadar çıkıyor.

2B'DEN NE KADAR PARA GELECEK?

2B ile orman vasfını yitirmiş alanlar kullanan kişilere satılıyor. Bu noktada hak sahipleri geçen yıl sonu itibariyle araziyi kullanan kişiler sayılacak.

Yapılan tespitlerde 2B arazilerinin satışından elde edilecek rayiç bedel toplamı 26,5 milyar lira olarak belinlendi. Vatandaşın yüzde 20'lik indirimden yararlanmak için peşin ödemeyi seçmesi durumunda hesaplanan gelir ise 14,8 milyar lira  olacak.

PARA NEREYE GİDECEK?

2B'den gelen para öncelikli olarak Türkiye'nin afet riskinin azaltılması için kullanılacak. Kentsel dönüşümün kaynağı bu yolla sağlanacak. Paranın bir kısmı ise orman köylülerinin desteklenmesine ve ormanlık alanların güçlendirilmesi ile yeni orman yapımı için kullanılacak.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Vatandaşa peşin ödemede yüzde 20, yarısını ödediği taktirde ise yüzde 10 oranında indirim yapılacak. Peşin ödeme yapamayanlar için ise taksitlendirme yöntemi uygulanacak.

Başvurular 30 Ekim 2012'de bitecek. Tapuları iptal edilenler için ise son başvuru tarihi 28 Nisan 2014 olacak.

Başvuru için çok fazla bir belge talep edilmiyor.
Başvuru ücretini ödemeleri ve nüfus cüzdanı ile gitmeleri yeterli oluyor.

2B kapsamında satışı planlanan parsel sayısı 500 bin. Ama hak sahibi sayısı daha fazla olabilir. Çünkü mirasçı yoluyla araziler dağılmış durumda.